26. března 2015 • 18:11

Soud zakázal Autoklubu ČR podmiňovat vydání licence členstvím

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Městský soud v Praze zakázal vydáním předběžného opatření Autoklubu České republiky vyžadovat, aby všichni držitelé licence byli automaticky a povinně jeho členy. Upravené stanovy, které zástupci AČR schválili v listopadu loňského roku, u soudu napadl konkurenční Ústřední automotoklub (ÚAMK).


"AČR mohl zneužít příležitosti změny stanov, uložené novým Občanským zákoníkem, a vložil do nich nová ustanovení, která slouží k získání monopolního postavení v oblasti sdružování při provozování automobilového a motocyklového sportu v České republice," uvedl bývalý závodník a mediální konzultant Miroslav Forman v tiskové zprávě ÚAMK.

Autoklub ČR o předběžném rozhodnutí soudu ještě nebyl oficiálně informován. "Takže se k tomu momentálně nemůžeme vyjádřit. Až jej obdržíme, učiníme tak," řekl ČTK výkonný ředitel AČR Radko Ječmínek. Úprava stanov však podle něj jen kopíruje podobný systém jiných svazů, například Fotbalové asociace ČR. To zástupci ÚAMK popírají.

Soud poukázal na čtyři body stanov, přičemž povinné členství k vydání licence, která je nutná k závodění, je zřejmě nejdůležitější. AČR se může proti předběžnému opatření odvolat. Soudní řízení pokračuje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud