4. května 2015 • 15:29

Fanoušci jsou fantastičtí, ocenil Fasel atmosféru na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel ocenil atmosféru, která zatím panuje na zápasech mistrovství světa v Praze a Ostravě. Nadšený je z podpory fanoušků v arénách i jejich chování v okolí.


"Fanoušci jsou fantastičtí. Skvěle fandí a nejsou agresivní. Užívají si zápasy, pak vyjdou před arény a všichni se dál baví. Jsme šťastní, že takové máme," uvedl Fasel na neformálním setkání s novináři v Praze. Potvrzuje se tak podle něj, že Česko je hokejová země. "Zatím je to velmi dobrý turnaj," řekl. Ocenil i kvalitu pražské O2 areny, která je podle něj nejlepší hokejovou halou v Evropě.

Čeští organizátoři věří, že se jim podaří opět se posunout na první místo v návštěvnosti v historii. O rekord z roku 2004 přišli loni, kdy je předstihl šampionát v Minsku. "Zatím jsou návštěvy vysoké. Byl ale víkend. Uvidíme v týdnu, jaké budou. Tam to bude složitější," řekl Fasel.

Právě vysoká návštěvnost loňského a zatím i letošního mistrovství je pádným argumentem v tradičních diskuzích, zda se má MS konat každoročně. "Podobnou otázku dostávám každoročně. Proč ale měnit něco, co funguje? Maximálně můžeme jen upravovat detaily. Tenisové US Open se taky koná každý rok," podotkl Fasel. Poukázal i na výborná čísla sledovanosti v televizích.

Často se také mluví o tom, zda by na turnaji nemělo startovat méně týmů. "Nejlepší formát by bylo dvanáct týmu ve dvou šestičlenných skupinách. To lze ale těžko prosadit politicky. Stávající formát funguje a já vždy říkám, že když něco funguje, je lepší to neměnit," uvedl pětašedesátiletý prezident IIHF, který plánuje příští rok naposledy kandidovat do čela hokejové federace. Další funkční období mu totiž již nedovolí věkový limit.

Fasela tak čeká ještě další složité jednání o tom, zda se na olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu v roce 2018 představí i hráči ze zámořské NHL. "Bude to větší oříšek. Korea totiž není tak atraktivní jako Vancouver nebo Soči. Navíc je tam náročnější cestování," uvědomuje si Fasel. Věří ale, že stejně jako na předešlých pěti zimních olympiádách budou hráči z NHL nakonec startovat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud