12. května 2015 • 18:55

Hokejisté USA v prodloužení porazili Slováky a vyhráli skupinu B

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté USA porazili v závěrečném utkání Slovensko 5:4 v prodloužení a stali se na mistrovství světa v Ostravě jistým vítězem skupiny B. Výhru trefil 28 sekund před koncem prodloužení Jack Eichel a Američany čeká ve čtvrtfinále ostravský duel proti Švýcarsku. Soupeřem českého týmu v boji o semifinále tak bude ve čtvrtek ve 20:15 v Praze vítěz posledního duelu ostravské skupiny mezi Ruskem a Finskem.


Slovensko bylo ve své derniéře na šampionátu díky velkému obratu a čtyřem gólům ve druhé části blízko vítězství, ale nakonec se s turnajem rozloučilo čtvrtou porážkou. Už před utkáním bylo jasné, že do play off nepostoupí.

"Bylo těžké namotivovat hráče, když jsme věděli, že už nemáme šanci na postup. Pod dojmem toho jsme začali zápas, ale od druhé třetiny jsme se dostali do hry a udělali jsme z toho líbivé utkání. Prohráli jsme dost nešťastně, možná i takovou náhodnou střelou," řekl Vladimír Vůjtek, pro něhož byl dnešní zápas poslední po čtyřletém působení na slovenské lavičce.

Slovenské zklamání z vyřazení se promítlo hned do začátku zápasu. Američané nesoustředěného soupeře během 95 sekund zaskočil góly Smitha a Jonese a vyhnali brankáře Laca na střídačku. Lehkonohý zámořský výběr mohl Slovákům závěr turnaje silně znechutit, ale jasnou dominanci v prvním dějství už víc nevyužil. I proto, že Hudáčka jednou po střele Larkina zachránila tyč.

Když po 27 sekundách druhé části přidal třetí gól Lee, hrozil Slovákům debakl. Jejich fanoušci si však závěr šampionátu nedali zkazit a svůj tým vybičovali k velkému zvratu. Vůjtkovi svěřenci jakoby ztratili poslední zábrany, vrhli se dopředu a nastartovala je přesná Gáboríkova teč v přesilovce. Jánošík šťastným obloučkem snížil na 2:3, Dravecký dorážkou obstaral vyrovnání. Jakmile po Graňákově parádní kolmici Bartovič ze sóla bekhendem otočil skóre, hala málem spadla. Ještě do přestávky však vyrovnal Coyle.

"Druhou třetinu jsme odehráli výborně. Kdybychom udrželi ten stav 4:3, měli jsme výhodu na naší straně a závěr by se vyvíjel jinak. Strašně jsme chtěli vyhrát pro trenéra Vůjtka i pro lidi, bohužel to nevyšlo," řekl slovenský kapitán Tomáš Kopecký.

Slovenské loučení bylo se vším všudy a v závěru nabídlo i emoce v podobě rvaček Hudáčka s Krugem, či Pánika s Nelsonem. Vyhecovaný duel mohly rozhodnout z několika šancí obě strany, ale povedlo se to až v prodloužení krásnou trefou z otočky Eichelovi.

"Utkání jsme začali dobře, ale ve druhé třetině nás Slovensko s podporou úžasného publika dostalo pod velký tlak. Ale my jsme ani nečekali, že to bude snadný zápas kvůli tomu, že už Slovensko nemohlo postoupit. Věděli jsme, že do toho dá všechno. Proto jsme spokojeni, že jsme získali dva body a vyhráli jsme skupinu," řekl trenér Američanů Todd Richards.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud