24. října 2016 • 17:58

Náměstek Nagornych po dopingovém skandálu v Rusku skončil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jedna z hlavních postav obřího dopingového skandálu v Rusku Jurij Nagornych byl propuštěn. Náměstek ministra sportu byl podle vyšetřovatelů Světové antidopingové agentury (WADA) klíčovým mužem, jenž dostával pravidelně informace o pozitivních nálezech a rozhodoval o tom, které budou ututlány.


Nagornych byl už v červenci s několika dalšími funkcionáři suspendován. Dnes ruská vláda oznámila, že premiér Dmitrij Medveděv podepsal jeho odvolání. Podle vládních představitelů o to Nagornych sám požádal.

Po zprávě WADA o systematickém, státem řízeném dopingu nesměla řada ruských sportovců startovat na srpnových olympijských hrách v Riu de Janeiro. Program začal fungovat po zimní olympiádě ve Vancouveru 2010, podle šéfa vyšetřovací komise Richarda McLarena k manipulacím se vzorky docházelo až do loňského srpna.

Ve funkci ministra sportu skončil v minulém týdnu Vitalij Mutko, který se však dočkal povýšení, přestože podle zprávy WADA byl hlavním organizátorem dopingového systému v zemi. Mutko byl jmenován místopředsedou vlády pro sport, turistiku a výchovu mládeže. Novým ministrem sportu je bývalý úspěšný šermíř Pavel Kolobkov.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud