20. září 2017 • 15:38

Výstava v Ostravském muzeu připomene historii a vývoj ragby

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Výstava v Ostravském muzeu připomene historii ragby. Návštěvníci uvidí dobovou výstroj ragbisty, cenné klubové předměty, plakáty i historické fotografie. Expozice připomíná také ostravský ragbyový oddíl TJ Sokol Mariánské Hory, který letos slaví 70 let od svého založení. Výstava potrvá do 3. prosince. ČTK to řekla ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.


Ostravské muzeum výstavu "Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti" připravilo ve spolupráci s Národním muzeem. K vidění bude od 26. ledna do 3. prosince. "Jak samotný název napovídá, výstava seznamuje s historií sportu ragby, s jeho hlavní myšlenkou i pravidly. Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si jedinečné předměty ze sportovních sbírek Národního muzea," uvedla. Zjistí, jak ragby vzniklo, i informace o zakladateli tohoto sportu, kterým byl Angličan William Webb Ellis.

Výstava prezentuje i osobní předměty od známých československých hráčů a pamětníků, jako jsou extraligové poháry - Pohár Antonína Frydrycha a Trofej Mistrů republiky. "Mezi nejcennější vystavené předměty patří unikátní výšivka z 2. poloviny 19. století zobrazující první zápas v ragby," uvedla autorka výstavy Šárka Rámišová.

Expozice představí zájemcům i ne příliš známou tvář novináře, spisovatele a ilustrátora Ondřeje Sekory, který patřil mezi propagátory českého ragby. Ačkoliv Sekora nikdy aktivně ragby nehrál, založil a trénoval historicky první kluby na našem území. Přeložil také pravidla této hry z francouzštiny a vytvořil nové české termíny pro jednotlivé pozice v ragbyovém mužstvu, které se zachovaly dodnes. Originál těchto pravidel z roku 1926 si zájemci mohou výjimečně v Ostravském muzeu prohlédnout.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud