Ivo Pospíšil
13. listopadu 2016 • 22:31

Rosberg dál drží trumfy. Jen jestli tu kalkulaci úspěšně dotáhne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V cíli GP Brazílie si musel pořádně oddechnout. Vytrvalý déšť, rychlý Lewis Hamilton a všetečný Max Verstappen mu připravili horké chvilky. Nechybělo mnoho a Nico Rosberg mohl řadu svých trumfů poztrácet. Jenže se nestalo a i díky chybné strategii Red Bullu dojel přeci jen alespoň druhý, díky čemuž sahá před GP v Abú Zabí po titulu. Vyplatí se mu aura kalkulující mašiny až do konce?



Dojet v neděli na Interlagosu třetí a dál toužit po titulu, musel by v poslední GP Abú Zabí skončit při případném triumfu Lewise Hamiltona hned za ním. A že tahle hrozba vážně visela ve vzduchu, když se přes Nika Rosberga prohnal ve 32. kole Max Verstappen. Nebýt chybné strategie volby pneumatik, zřejmě by ho i na tom třetím místě nechal.

Jenže se nestalo a Rosberg dojel potřetí v řadě třetí, což mu zajistilo před závěrečným podnikem jistější pozici. I kdyby Hamilton vyhrál, jemu stačí k titulu jakékoliv další stupně vítězů.

V první řadě klobouk dolů před úřadujícím šampionem, jak se zhostil posledních závodů, jak tlačí na pilu a dramatizuje šampionát, jak se dá. Takhle se rve úřadující šampion!

Naopak na Rosbergovi je stále více vidět, jak spíše kalkuluje a neriskuje. Hlídá si vše, co dělá. A i on to vlastně dělá správně.

Historie se nebude ptát, jak zvládl deštivé podmínky v Brazílii, jak šampionát ukončil na druhých místech nebo, že se mu oproti Hamiltonovi vyhnuly technické potíže s motorem, po nichž jeho rival ztratil v průběhu MS pěknou řádku bodů.

Otázka je, zda se mu tahle opatrná strategie vyplatí.

Zavřít šampionát mohl už v Mexiku (i když tam velmi složitě) nebo právě teď v Brazílii, přesto nechal rozuzlení až na poslední GP Abú Zabí, kde už se může stát cokoliv. Havárie, technické potíže, nebo jen chybné vyměnění pneumatik… tohle riziko ho už bude svírat ve všech 55 kolech, v nichž by měl v SAE jet. Čeká ho jednoznačně největší emocionální vypjetí v životě.

Trůn a zařazení se po boku otce Kekeho má na dosah. A i ten náskok, který má v zádech vypadá nadějně. Nicméně z určité jistoty dospěl do fáze (a navíc s nepříjemnými Red Bully v zádech), kdy již nemá zaručeno vůbec nic.

Stejně jako se historie neptá, tak i často ukázala, že se v posledních závodech umí dít divy…

Lewis Hamilton oslavuje výhru
Lewis Hamilton oslavuje výhru

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud