Jakub Hlaváč
27. října 2012 • 10:00

Lev padl do pasti netrpělivosti. Odvolat Jandače byla chyba

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trpělivost! Proboha… Aha, tak pozdě. Tenhle blog měl být o tom, proč podržet trenéra Josefa Jandače ve funkci šéfa střídačky hokejového Lva. Změna tématu. Proč neměl být odvolán, tak zní aktuální podtitul. Tohle byl přehmat vedení Pražanů. A vůbec ne první.



Spadli do krize, sedm proher v řadě je situace vážná. Ale ne kritická. Po skvělém startu do sezony stačí jedna výhra a rázem jste zpátky na příčkách zaručujících play off. Nástupce Josefa Jandače si může výskat. Ten chlapík (ať už to bude kdokoliv) přijde k dobře rozdělané práci.

Někdejší reprezentační asistent měl ve své funkci zůstat. Jeho nadřízení měli vidět důvody aktuálních proher. Je jich několik a špatný koučink bych mezi nimi tedy nejmenoval. Naopak, mužstvo svému trenérovi důvěřovalo. Bylo to vidět.

Tak zaprvé. První ročník prostě bude těžký. Bez debat. A díky připravenosti kádru sezona začala skvěle, sedm výher z devíti duelů je na startu vynikající bilance. Ačkoliv byl prý los lehce „cinklý“ a přiřadil novicovi lehčí soupeře.

Pak se začalo vše hroutit. Ovšem i kvůli manažerské politice. Jakkoliv nový organismus fungoval, pořád byl křehký. A každý zásah ho mohl porušit. Stalo se.

Zraněné "výlukové" posily

Příchod výlukových posil Jiřího Hudlera a Jakuba Voráčka rozbil do té doby solidně fungující formace. Když se pak oba borci z NHL zranili, muselo se vše narychlo šroubovat zpátky.

I zadní řady se „dočkaly“ posil. Nakonec bylo připraveno nastupovat na obrannou modrou čáru dvanáct beků. To je trochu přetlak. Nálada mezi hráči, kteří spíše seděli na střídačce, než hráli, nebyla nejlepší.

Trošku to vypadá, že šéfové Lvů berou, co se dá. Martin Škoula je k mání v balíčku s Romanem Červenkou. KUPUJEME! Jakub Štěpánek nechytá v Petrohradu. KUPUJEME! Kdo bude další? Tomáš Rolinek, kterému se momentálně příliš nedaří v Ufě?

Přesunů zkrátka bylo zbytečně moc. A najednou to proti soupeřům s hvězdami vypůjčenými od zámořských celků moc nešlo. Logicky. Lehký los se vrátil v podobě smrtící série.

Petrohrad, Dynamo Moskva, Kazaň, Ufa, dvakrát CSKA – s tímhle by měl problém každý účastník KHL. Marodkou zdecimovaný Lev ho zvládl herně, nikoliv výsledkově. Právě tohle měli manažeři ze svých lóží vidět. Že mužstvo nespadlo do rebelie, ale pořád plnilo pokyny.

Nový kouč? Volný není žádný...

Tak teď je tedy bude udělovat někdo jiný. Upřímně, moc českých koučů na Jandačově úrovni nevidím, volného žádného. Právě odvolaný měl u svých svěřenců respekt, uměl vymyslet účelnou defenzivní taktiku.

Pro Vladimíra Růžičku by mohla být možnost trénovat KHL v Praze velkou výzvou. Opustí ale kvůli tomu Slavii? Pro Vladimíra Růžičku by mohla být možnost trénovat KHL v Praze velkou výzvou. Opustí ale kvůli tomu Slavii?Foto Pavel Mazáč (Sport)

Kdo by mohl být plnohodnotnou náhradou? Snad Vladimír Růžička, pro kterého by mohla být KHL velká výzva. V Praze by nemusel mít obavy z jazykové bariéry, jeho rodinný život by nedostal takovou ránu jako při případném stěhování kamsi na východ. Ale opustil by sešívané?

Dalším adeptem by mohl být Alois Hadamczik, jenže ten si do roku 2015 může užívat velkorysou smlouvu, kterou podepsal u reprezentace. Že by skloubil dvě práce? Těžko by to dělalo dobrotu. Miloš Říha má dobré bydlo v Petrohradu, Vladimír Vůjtek vede slovenský nároďák.

Už proto měl Jandač dostat šanci alespoň do reprezentační pauzy. Jsem přesvědčený, že v duelech s Novokuzněckem, Chabarovskem, Novosibirskem a Slovanem Bratislava by krize odezněla. Ovšem pro netrpělivé to bylo pozdě. Škoda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud