Jan Vacek
16. dubna 2017 • 21:53

Stop leteckým dnům! Teatrální divadýlka hráčů degradují fotbal

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozmohl se nám takový nešvar. Fotbalová liga přestává být o fotbale. Do popředí se v posledních kolech dostal jiný sport. Skok do dálky. S trávníkem a balonem nemá nic společného, přesto jsme nuceni ho sledovat stále častěji. Odstartoval to v pražském derby Ruslan Mingazov, navázali Josef Šural a Martin Zeman. Shodně si vlastní vypočítavostí došli pro penaltu. Možná si to neuvědomují, ale svým počínáním nejmasovější sport v Česku degradují.



Stále to je v živé paměti. Nastavený čas bitvy Slavie se Spartou. Ruslan Mingazov si v pokutovém území hodil míč, následně narazil do vystrčené nohy bránícího Vjačeslava Karavajeva, předvedl ukázkový skok plavmo a sesunul se k zemi. Penalta.

O týden později něco podobného předvedl Josef Šural v duelu s Brnem. A teď čerstvě i Martin Zeman , jehož snaha o vymodlení si pokutového kopu byla ze všech tří momentů snad nejpatrnější.

Plzeňský záložník si dal míč daleko od nohy, kapitán Slovácka Veliče Šumulikoski šel automaticky do skluzu. Zeman v té chvíli stál na nohou, jakmile však pod sebou uviděl ležícího protihráče, odrazil se od jeho nohou a teatrálně se skácel. Rozhodčí baštil i s navijákem a ukázal na penaltu. Tak jako se tomu stalo v předešlých třech případech.

Za sebe říkám, že bych nepískal ani v jednom případě. Samozřejmě, všichni aktéři se mohou opřít o tradiční berličku, že „kontakt tam byl“. Má to však automaticky znamenat pokutový kop, pokud se hráč začne poroučet na trávník viditelně dřív, než ke střetu se soupeřem vůbec dojde? Šumulikoski ostatně po utkání naznačoval, že vlastně ani moc neví, co by měl udělat jiného. Ano, možná šel do souboje nešikovně. Ale pořád platí, že on nebyl původcem kontaktu.

Plzeň - Slovácko: Zeman upadl přes skluzujícího Šumulikoského, Bakoš proměnil penaltu – 2:0
Video se připravuje ...

Dokázal bych ještě pochopit rozhodčí, že se jim tyhle momenty ve velké rychlosti složitě vyhodnocují. Ačkoli zrovna Pavel Orel měl v duelu Plzně se Slováckem dobrý výhled. Video by v tomhle směru rozhodně pomohlo.

Ještě účinnější nástroj ale drží v rukou disciplinární komise. Ta by měla po shlédnutí opakovaného záběru důrazně konat, nikoli nad hereckými etudami mávat rukama.

Kdyby Mingazov se Šuralem dodatečně dostali stopku na pět zápasů, jsem si jistý, že by si Zeman svoje počínání dvakrát rozmyslel. Takhle neměl důvod. Penalta byla, gól se hodí a dodatečný trest nehrozí.

Nezbývá než doufat, že se závěr ligy nezmění v totální leteckou show. Český fotbal, ať má jakoukoli pověst, by si to nezasloužil.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Slovácko 2:0. Mistr jistil výhru spornou penaltou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud