Martin Hašek
4. ledna 2017 • 21:30

E.T. jako zjevení z vesmíru. Mladí mají díky Eatonově konci o čem snít

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebyl první za hranicí 9000 bodů jako Roman Šebrle. Nevyhrál třikrát mistrovství světa jako Dan O´Brien a Tomáš Dvořák. V osobě Ashtona Eatona se však ve středu s kariérou rozžehnával nejlepší desetibojař historie.



Eaton své velké historické předchůdce předčil předpoklady. Jestliže se Roman Šebrle v roce 2001 dostal do imaginární nominace planety pro intergalaktické hry, Eaton působil rovnou jako zjevení z vesmíru. Jako by nebyla náhoda, že z jeho příjmení lze vytáhnout zkratku E.T.

Eaton překonal tři světové rekordy v sedmiboji, nejbližší výkon jiného závodníka lze najít díky Danu O´Brienovi o čtyřiadvacet let a 169 bodů zpět. V desetiboji se zřejmě nedostal na vrchol svých možností, i tak ale nasčítal dva nejlepší výkony historie.

Eaton také přinesl do atletického světa svěží náladu, přirozený respekt k velkým soupeřům. Jestliže česko-americké desetibojařské války začínaly v rozjitřené rivalitě mezi Dvořákem, Změlíkem a O´Brienem, končily za přátelského klábosení dvou velkých kamarádů, jimž jsou Šebrle a Eaton.

Loučící se velikán dával respekt k svému předchůdci za kótou 9000 najevo při každé příležitosti a velmi výrazně si vzpomněl i při své rozlučce.

Jeho další tiché gesto možná jednou ocení některý z jeho následovníků. Eaton by možná mohl rekordy posouvat ještě dál, možná daleko z dosahu pro příští útočníky. Ale co by to bylo za potěšení bez vášně. Nová generace, v čele s mladým francouzským lídrem Kevinem Mayerem, má teď o čem snít.

Desetibojařský šampion Ashton Eaton se v roce 2014 představil i na Zlaté tretře, kde si zaběhl 400 metrů překážek
Desetibojařský šampion Ashton Eaton se v roce 2014 představil i na Zlaté tretře, kde si zaběhl 400 metrů překážek

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud