27. srpna 2014 • 12:57

Veselý se vrací do Curychu, v sázce je triumf v Diamantové lize

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpař Vítězslav Veselý se necelé dva týdny po svém stříbrném závodě na evropském šampionátu ve čtvrtek vrátí na curyšský stadion Letzigrund. Tentokrát ho ve finále Diamantové ligy čeká boj o celkový triumf, který už slavil v letech 2012 a 2013. Ve hře je prémie 40 000 dolarů, v přepočtu 840 000 korun.



Pro světového šampiona a nedávného vicemistra Evropy bude comeback na Letzigrund náročnou zkouškou.

„Abych řekl pravdu, nejsem úplně nadšený. Ale už to tak vyšlo, člověk se s tím musí smířit,“ líčí Veselý. „Není to můj nejoblíbenější stadion ani sektor na stadionu. Asi to malinko snižuje moje šance bojovat o první místo. Musel jsem se s tím srovnat na Evropě, budu se s tím muset srovnat i teď.“

Oštěpařský sektor na curyšském stadionu má o něco kratší rozběh a to dělá Veselému velké problémy. Na mistrovství Evropy měl potíže především v kvalifikaci. Ve finále, které se házelo z druhé strany stadionu, už se mi dařilo lépe. Při finále Diamantové ligy se bude muset vyrovnat s nevýhodnou stranou.

„Je škoda, že to bude ze strany jako v kvalifikaci mistrovství Evropy,“ povzdychl si Veselý. „Ale jedu tam bojovat. Co se stane, se stane. Já si nemyslím, že by mi to nemohlo uletět. Akorát doufám, že si dokážu odblokovat hlavu a nebát se přešlapu, čáry, která tam bude blíž.“

Veselý je v dosavadním pořadí Diamantové ligy s osmi body na druhém místě spolu s Finem Terem Pitkämäkim. Se stejným počtem vede Egypťan Ihab Abdelrahman, který má o jedno vítězství víc. V reálné hře o celkový triumf jsou také Němec Thomas Röhler a Fin Antii Ruuskanen, teoretickou šanci mají i Keňan Julius Yego a Rus Dmitrij Tarabin.

„Počty jsou jednoduché. Je nás pět, kteří můžou zvítězit. Kdokoli z nás pěti vyhraje, ten zvítězí. Nezáleží na tom, jestli bude někdo druhý, třetí. První místo bere všechno za jakýchkoli konstelací,“ říká Veselý.

Světový šampion může v Curychu dovršit hattrick, celkové pořadí Diamantové ligy totiž vyhrál už v předchozích dvou letech. Zároveň má ale v hlavě účast na prestižním Kontinentálním poháru v polovině září.

„Napadla mě myšlenka, že bych do Curychu ani nejel a dal se dohromady na Kontinentální pohár. Ale nevidím důvod, proč se o to nepokusit,“ říká Veselý. „Musím hlavně namotivovat hlavu, pak je možné, že to zase odletí. Je to o psychice, jít tam s chutí si zazávodit, poprat se o to.“

Rozhovor s Vítězslavem Veselým čtěte ve čtvrtečním vydání deníku Sport



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud