3. června 2016 • 07:33

První finále NBA: Hvězdy nezářily, Warriors zachránili náhradníci

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stephen Curry a Klay Thompson se dohromady zmohli na dvacet bodů. LeBron James se na druhé straně zastavil na dobré obraně. Byli to hráči z lavičky Golden State Warriors, kteří rozhodli první finále NBA. Warriors porazili Cleveland Cavaliers 104:89.



Má to být souboj o tvář NBA. První finálový zápas ukázal, že je to poněkud zjednodušený pohled.

„Už mě to vážně štve,“ ohrazoval se vůdce Warriors Stephen Curry neustálému srovnávání  s Jamesem. „Jsem tu, abych hrál, ne, abych se stal tváří NBA a svrhl LeBrona z jeho trůnu. Jsem tu pro vítězné prsteny.“

První finále skutečně nebylo o hvězdách. Currymu se příliš nedařilo, trefil jen čtyři hody z patnácti z pole a zkompletoval 11 bodů. Byli tu ale hrdinové z lavičky, především Shaun Livingston, který se z deseti pokusů trefil osmkrát a přispěl k vítězství Golden State dvaceti body.

Finále NBA, Warriors vs. Cavaliers. LeBron neztratí dvě finále, věří expert
Video se připravuje ...

„Odehrál skvělý zápas. Byl velmi agresivní,“ chválil ho kouč Warriors Steve Kerr, který v jednu chvíli u čáry vzteky rozmlátil tabulku na kreslení herních kombinací. „Byl to pro nás zvláštní zápas. Tolik jsme nevyužili Stepha a Klaye. Ale mluvím o tom celý rok. Když jsme schopní dobře bránit a hledět si balonu, vždycky najdeme někoho, kdo body zařídí. Ať jsou to hráči ze základní sestavy, nebo z lavičky.“

Tentokrát se předvedli náhradníci. Kromě Livingstona také Leandro Barbosa, který trefil pět střel z pěti a nasbíral 11 bodů. Další překvapivou oporou vítězů se stal Andre Iguodala, který v průběh zápasu převzal obranu LeBrona Jamese a udržel ho na třiadvaceti bodech.

„Andre je skvělý hráč, zaslouží si víc uznání,“ chválil Kerr.

Cavs čekali rok na odvetu za loňskou porážku ve finále, v němž vedli už 2:1 na zápasy, aby sérii třemi porážkami v řadě ztratili. První zápas letošního finále jim ale od začátku utíkal. Poprvé se do vedení dostali až v závěru třetí čtvrtiny, Warriors si ale rychle opět vybudovali náskok.

Druhý zápas se hraje v neděli opět v Oaklandu.

Výsledek:

Golden State - Cleveland 104:89 (28:24, 52:43, 74:68)
Nejvíce bodů: Livingston 20, Green 16, Barnes 13, Iguodala 12, Curry a Barbosa po 11, Bogut 10 - Irving 26, James 23, Love 17, T. Thompson 10. Fauly: 16:17. Trestné hody: 10/9 - 20/18. Trojky: 9:7. Doskoky: 41:47. Diváci: 19.596.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud