10. srpna 2016 • 13:42

Stříbrný vzpěrač se omluvil mrtvému vůdci KLDR: Je mi líto, že není zlato

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl první velkou nadějí KLDR na olympiádě v Riu. Trojnásobný mistr světa ve vzpírání Om Jon-čol na zlato z Londýna nenavázal, v Riu ale skončil na druhém místě. Místo radosti ze stříbrné medaile však přišla na první pohled nepochopitelná reakce. Omluvil se zesnulému vůdci KLDR Kim Čong-Ilovi, že ho zklamal. "Se stříbrnou medailí nemůžu být pro svou zemi hrdina," zaujal.



Skončit na olympijských hrách na druhém místě? To je důvod k oslavě. Ovšem nikoliv, pokud pocházíte z nejuzavřenější diktatury na světě. Severokorejský vzpěrač Om Jon-čol na olympijských hrách v Riu nadzvedl o čtyři kilogramy méně, než jeho největší sok Lung Čching-čchüan z Číny a v kategorii do 56 kg skončil na druhém místě.

Za své "selhání" se omlouval předchozímu komunistickému vůdci KLDR Kim Čong-ilovi (zemřel v roce 2011), jehož syn Kim Čong-un je nyní u moci. "Vždy bude mou inspirací a je mi líto, že jsem se mu nemohl odvděčit zlatou medailí. Doufám, že ho pro něj ještě dokážu vyhrát," slíbil zesnulému diktátorovi.

Severní Korea už na letních olympijských hrách v Riu dokázala vyhrát dvě stříbrné medaile. Kromě Om Jon-čola ovládla druhou příčku také vzpěračka do 63 kg Čche Hjo-simová. Se dvěma stříbrnými medailemi je tak Severní Korea zatím pátou nejúspěšnější zemí v Riu.

O Koreji se mluvilo v Riu už jednou zásluhou dvou gymnastek. Sedmnáctiletá Li Un-Ču z Jižní Koreje si udělala selfie fotografii s Hon Un-Džun, reprezentantkou Severní Koreje. Dvě znesvářené země jsou ve válečném stavu už od roku 1950, i proto jejich fotografie obletěla téměř celý svět.

Olympiáda sbližuje. Jihokorejská gymnastka si udělala selfie se svojí severokorejskou soupeřkou.Foto Reuters

Vše o LOH v Rio de Janeiru čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud