Martin Hašek
29. ledna 2014 • 04:56

Nejdražší hry v historii: Olympiáda v Soči bude stát přes bilion korun!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stále je to země, kde zítra již znamená včera. Touha ruského prezidenta Vladimira Putina ukázat se světu vytvořila v subtropické Soči nejmodernější středisko zimních sportů na planetě.



K městu, kde v únoru obyvatele běžně obtěžují komáři, příští pátek začne zimní olympiáda. Účet by zaplatil všechny dosavadní zimní Hry dějin. Vyšplhal se minimálně na 50 miliard amerických dolarů, přes bilion českých korun.

Když se zeptáte snowboardistky Šárky Pančochové, co ví o Soči, vypálí: „Super prašan!“ Horské středisko Krásná Poljana nad Soči je známým centrem snowboardingu a frestylového lyžování.

Před sedmi lety, když sem Mezinárodní olympijský výbor na zasedání v Gautemale přidělil zimní olympiádu, ale Soči nemělo víc než ten prašan.

V Soči nebylo nic


„Když dostali Hry, nebylo tam absolutně nic,“ říká Gian-Franco Kapser, prezident mezinárodní lyžařské federace FIS. „Od té doby udělali neuvěřitelnou práci. Co jsme vytvořili v západních Alpách za sto padesát let, Rusko dokázalo v Soči za pět, šest let.“

Kasper toto uctivé prohlášení pronesl, aby trochu zahladil diplomatický skandál, který sám způsobil, když v rozhovoru se švýcarským rádiem SRF mluvil o zprávách, že třetina mamutího rozpočtu sočijské olympiády padla za oběť korupci a rozkrádání.

Kasper v tom byl ale nevinně. Jen opakoval informace, které vynesli na světlo někdejší ruský vicepremiér a lídr ruské opozice Boris Němcov a další antiputinský aktivista Leonid Martinjuk.

Rozpočet na hranici 50 miliard dolarů


Byli to právě oni, kteří po půlročním bádání přišli s informací, že rozpočet zimních Her v Soči vyšplhá minimálně na hranici 50 miliard dolarů, a zřejmě bude ještě vyšší.

50 miliard dolarů, víc než bilion korun. Je to vskutku neuvěřitelná částka, která výrazně překonává dosavadní nejdražší olympiádu v Pekingu. Tam se ale v roce 2008 konaly letní Hry, které bývají obecně daleko dražší než zimní.

Jenomže v Soči ještě před sedmi lety v podstatě žádné středisko zimních sportů neexistovalo. Muselo se vybudovat z gruntu.

Kromě sportovišť se postavilo 200 mil nových silnic, 22 tunelů, 55 mostů, 13 nových a zrekonstruovaných vlakových stanic, pět nových škol, šest lékařských center, 49 hotelů, nový letištní terminál a také trafostanice nebo čističky vody.

Nejdražší projekt her


Nejdražším projektem Her je vlaková trať, která spojuje letiště Adler na kraji Soči s horským střediskem Krásná Poljana. Cena? Devět miliard dolarů (kolem 180 miliard korun). To je víc, než kolik stály kompletní přípravy minulé zimní olympiády ve Vancouveru.

Trať měří 48 kilometrů, takže jeden její kilometr stál necelých 190 milionů dolarů (necelé čtyři miliardy korun).

Podle New York Times stavitel trati Vladimír Jakunin přirovnává své dílo k Transibiřské magistrále. Kritik Němcov má ale jiný pohled. „Je to jeden z největších olympijských podvodů, možná vůbec největší v lidské historii,“ tvrdí Němcov.

Je to přímý útok na ruského prezidenta Vladimira Putina, který se před sedmi lety osobně vydal do Guatemaly bojovat o vítězství ve volbách a od té doby na přípravy přísně dohlíží a často osobně navštěvoval rozestavěné areály.

Před rokem dokonce odvolal viceprezidenta ruského olympijského výboru Achmeda Bilalova. Ten poté ve strachu prchl ze země a následně oznámil, že byl otráven rtutí.

NÁKLADY NA OLYMPIJSKÉ HRY
POŘADÍ MĚSTO NÁKLADY
1. SOČI 2014 min. 1 bilion korun
2. PEKING 2008 800-880 miliard korun
3. ATÉNY 2004 300 miliard korun
4. LONDÝN 2012 290 miliard korun
5. VANCOUVER 2010 174 miliard korun
6. TURÍN 2006 82 miliard korun
7. SALT LAKE CITY 2002 40 miliard korun

Na bezpečnost v Soči dohlížejí i opravdoví kozáci
Na bezpečnost v Soči dohlížejí i opravdoví kozáci

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud