František Prachař
21. března 2011 • 15:44

Tyson je v kurzu. Paří ve Vegas a chová holuby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na vrchol, na dno, na vrchol. Jeho život je jako bláznivá křivka na burze. Bývalý boxerský šampion Mike Tyson byl nejdříve kvůli výkonům v ringu žádané zboží po celém světě. Následně ho nikdo nechtěl kvůli skandálům. A v posledních dvou letech, kdy má image napraveného bouřliváka, je opět v globálním kurzu.



Potvrdí to i jeho návštěva Prahy, kam přiletí už za tři dny a kde také navštíví redakci deníku Sport. PRAHA – Mike Tyson je v jednom kole a neví, které akci má dát přednost. Jeden týden je v Číně kvůli natáčení exotických scén k filmu „Pařba ve Vegas 2“.

Pak se přesune do USA, kde pracuje na dokumentu pro kanál Animal Planet o tréninku závodních holubů pod názvem „Taking on Tyson“. Hned poté vyrazí na střední školu v Austinu diskutovat o životě se studenty. „Viděl jsem budoucnost naší země, vypadá to velmi dobře,“ napíše pak na Twitter.

Rekapitulace výše zmíněných událostí je šílená a zároveň dokonalá ukázka toho, jak vypadá showbyznys. Všichni najednou chtějí profitovat ze životopisu člověka, který si prošel sportovním rájem coby historicky nejmladší mistr světa v těžké váze i životním peklem v podobě brutálního agresora závislého na sexu a omamných látkách.

Tato strategie skvěle funguje, přitom je to jen pár let, co znamenalo jméno Tyson ztělesnění životního debaklu. Kam přišel, tam hrozil skandál. Byl ojedinělým případem známé osobnosti, kdy ochranka dotyčného nechrání před okolím, ale okolí před ním a jeho náladami, jež byly ovlivněné drogovou závislostí.

Nyní je vše jinak. Exboxer i exbouřivák ukazuje novou tvář. Snaží se přesvědčit svět, že se změnil v člověka, který si díky slavné sportovní minulosti a životním zkušenostem zaslouží pozornost a možná i úctu.

„Ovlivnila mě smrt dcery, to byl zlom v mém životě, kdy jsem si řekl, že už nesmím být Železný Mike, z něhož jde hrůza. Nyní jsem Mike Tyson,“ řekl loni v mailovém rozhovoru pro deník Sport 44letý muž, jemuž se v roce 2009 nešťastnou náhodou oběsila na cvičebním nářadí čtyřletá dcera Exodus.

Z dříve obávaného bijce se stala celebrita, která propaguje veganskou stravu a jezdí po celém světě. Všude vypráví svůj příběh. Rozjel skvělý byznys. Tyson má sice podle mnoha zdrojů velké dluhy dosahující desítek milionů dolarů, ale díky své auře si žije nad poměry v luxusním sídle v Las Vegas.

Skvělé živobytí mu zajišťují právě cesty, natáčení filmů, poskytování rozhovorů či účasti na společenských akcích. Všude mu hradí veškeré náklady a ještě k tomu platí za každou maličkost. Kolik? Vždy jde jen o dohady. Je ale jasné, že ze stejného důvodu přiletí ve středu ve do Prahy, kde bude až do neděle, aby propagoval své jméno i galavečer bojových sportů Heroes Gate 3 (24. 3. od 18.30 v Tesla Areně).

„Mike je vnímán jako osobnost. On se nikam netlačí, lidé ho chtějí poznat a jsou ochotni za jeho společnost dát skoro cokoliv,“ uvedl již dříve manažer Carl Holness. Zájem o Tysona potvrzuje i jeho loňská soukromá cesta do Moskvy. „Železného Mika“ si tam podle informací Sportu pozval jeden z nejbohatších Rusů kvůli tomu, aby osobně popřál k narozeninám jeho devítiletému synovi. Vše za 30 tisíc dolarů (555 tisíc korun).

Pražská audience a související akce mají podle ofi ciálních údajů vyjít se vším všudy na 10 milionů korun, což zajišťují promotéři Ladislav Kutil a Pavol Mucha. Host na oplátku mecenášům zařídí, že na sebe strhne veškerou pozornost. Rozdíl oproti minulosti bude jen v tom, že má v plánu zanechat ten nejlepší dojem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud