10. května 2013 • 19:45

Bronzoví kajakáři září na začátku sezonu

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Členové bronzového čtyřkajaku z olympijských her v Londýně 2012 vstoupili úspěšně do nové sezony. Daniel Havel a Jan Štěrba na deblkajaku, stejně jako v individuálním závodě Josef Dostál postoupili na trati 1000 metrů do sobotních finále prvního letošního závodu Světového poháru v maďarském Szegedu. Čtvrtý člen olympijské posádky Lukáš Trefil pojede v sobotu finále B. Mistři Evropy na deblkanoi Jaroslav Radoň a Filip Dvořák vyhráli už rozjížďku a také se kvalifikovali do finále A.



Havel se Štěrbou prohráli o 48 tisícin sekundy s olympijskými vítězi z Maďarska Rolandem Kökénym a Rudolfem Dombim přímý postup do finále A z rozjížďky na trati 1000 metrů. Museli tak do semifinále. V tom svým soupeřům jasně ujeli a v sobotu před polednem pojedou o první společné vítězství v závodě Světového poháru.

Dva zbývající členové bronzové posádky z Londýna Josef Dostál a Lukáš Trefil vstoupili do Světového poháru v Szegedu jasnými postupy z rozjížděk v individuálních kategoriích na trati 1000 metrů. Trefil tu svou dokonce vyhrál. V semifinále zaostal o pouhých 18 tisícin sekundy za Švýcarem Fabiem Wyssem a to stálo Česko dvojnásobnou účast ve finále A. Tam ze třetího místa svého semifinále prošel Dostál.

Skvěle se na trati 1000 metrů prezentovali deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, pátí z londýnské olympiády, když svou rozjížďku s náskokem téměř dvou sekund vyhráli, vyhnuli se semifinále, a postoupili přímo do sobotního finále, které startuje v 11.19 hodin.

Nově složená posádka deblkajaku Pavel Davídek a Patrik Kučera skončila svou pouť v premiéře ve Světovém poháru v semifinále.

„Jsme spokojeni, protože se ukázalo, že naši závodníci patří ke světové špičce. Je mi líto Lukáše Trefila, který prohrál boj o finále A o pouhých 18 tisícin sekundy. Bylo by úžasné, kdyby v něm startovali dva Češi,“ poznamenal nový reprezentační trenér Pavel Hottmar, který nahradil k Českému olympijskému výboru přestoupivšího Martina Doktora.

„V porovnání s rokem 2009, prvním po olympiádě v Pekingu, vidím u našich reprezentantů obrovský posun dopředu. Máme více špičkových závodníků, kteří to tady v Szegedu potvrzují. A to náš momentálně nejlepší kajakář Daniel Havel nestartoval v individuálním závodě. Naše dvojka a trojka, tedy Dostál a Trefil, mohli být oba ve finále A,“ uvedl Hottmar.

V sobotním dopoledním finálovém bloku se na olympijské trati 1000 metrů představí tyto české posádky: kajakář Josef Dostál v 10.51 hodin, deblkajakáři Daniel Havel a Jan Štěrba v 11.12 a deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák v 11.19. Přímý přenos těchto finále A vysílá Eurosport.

Lukáš Trefil nastoupí na K1 1000 metrů ve finále B v 9.47 hodin, Pavel Davídek a Patrik Kučera v 10.01 hodin.

Výsledky Světového pohár v Szegedu
Muži - 1000 metrů – K1 – semifinále 1: 1. Jureňa (Bělr.) 3:50,373 min., 2. Wallace (Austr.) +0,960 sek., 3. Dostál (ČR) +1,902 – postoupil do finále A. Semifinále 3: 1. Szalai (Maď.) 3:54,298, 2. Wyss (Švýc.) +0,546, 3. Trefil (ČR) +564 – postoupil do finále B.
K2 – semifinále 1: 1. Havel, Štěrba 3:35,035 min. – postup do finále A, … 6. Davídek, Kučera (všichni ČR) +5,682 – vyřazeni.

Nominace české reprezentace pro první závod Světového poháru 2013, Szeged, Maďarsko
Kajakáři: Pavel Davídek, Josef Dostál, Daniel Havel, Patrik Kučera, Jan Štěrba, Lukáš Trefil.
Kanoisté: Filip Dvořák, Jaroslav Radoň.
Podle tratí – 1000 metrů - K1: Josef Dostál, Lukáš Trefil. K2: Daniel Havel, Jan Štěrba a Pavel Davídek, Patrik Kučera. C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.
500 metrů – K1: Daniel Havel, Jan Štěrba. K2: Lukáš Trefil, Josef Dostál a Pavel Davídek, Patrik Kučera. C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud