Ivo Pospíšil
19. února 2017 • 04:58

Boj o zlato! Co v souboji Koukalová vs. Dahlmeierová v neděli rozhodne?

Vstoupit do diskuse
0
  • Laura Dahlmeierová a Gabriela Koukalová patří k největším hvězdám biatlonového šampionátuLaura Dahlmeierová a Gabriela Koukalová patří k největším hvězdám biatlonového šampionátuFOTO: profimedia.cz

    PŘÍMO Z RAKOUSKA | Mistrovství světa se zvrhlo v jejich řež. Jedna má pět medailí, druhá tři – a dnes vlétnou do bitvy o tu poslední zlatou! „Je to mezi nimi velmi zajímavé,“ říká šéftrenér Ondřej Rybář o střetu Laury Dahlmeierové a Gabriely Koukalové, která bude dnes vrcholit v závodě s hromadným startem (ONLINE 11:30 na iSport.cz). Obě se v mnohém liší: v technice běhu, v životním stylu či úspěších. Pokaždé je to ale mezi nimi boj o vteřiny…

    Na trati se vzájemně ničí, až se o ně v cíli pokoušejí mrákoty, nepřátelé ale nejsou. Naopak, když Gabriela Koukalová nemůže otevřít na ceremoniálu šampus, Laura Dahlmeierová jí pomůže, ťukne si s ní a ta zase o ní řekne: „Už teď je ikonou našeho sportu, obdivuju ji.“ Jejich střet dnes na MS vrcholí v závodě s hromadným startem. V duelu protikladů… ale obou úspěšných.

  • Odlišná technika běhu

    Gabriela Koukalová finišuje ve štafetě na MS v biatlonu jako čtvrtáFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Kaise Mäkäräinenové říkají kvůli jejímu frekvenčnímu běhu Duracell, Darja Domračevová jako by svou jízdou zase splývala s tratí…Jak ale jezdí Laura Dahlmeierová? „Ta se projevem od ostatních holek liší. Je to takový klučičí dynamický styl,“ všímá si Rybář.

    Jako by Němka do kopců skákala, její schopnosti zvyšovat tempo v posledních kolech ani Koukalová nestačí.  A to i navzdory tomu, že spadla s váhou k šedesáti kilogramům a naučila se v technice jízdy méně namáhat záda. „Gábi má stále rezervy, víme o nich, ale už letos na nich trochu zamakala a ten její styl je líbivější,“ tvrdí Rybář.

  • Odlišné povahy

    Vítězka Laura Dahlmeierová pomohla Gabriele Koukalové se šampaňskýmFoto Barbora Reichová (Sport)

    Dělat se nová verze evoluce, možná by vypadala: Gabriela Koukalová – člověk společenský. Laura Dahlmeierová – člověk introvertní. „Já ji ani pořádně neznám. Někdy ji potkáte a ani neodpoví na pozdrav, jindy zase rozdává úsměvy… Spíše to beru tak, že jak Gábina prochází těmi svými příhodami, je pro média zajímavější,“ ví Rybář.

    Naopak Němka ráda vyrazí do hor, v létě atakovala šestitisícovky v Nepálu. Její otec Andreas pracuje v horské službě v Ga-Pa, kam mu chodila i dcera pomáhat. Je to rozdíl oproti umělecky založené Koukalové. „Ona je spíše bohémek, který některé věci přestává řešit. Tím ale zvládne hodit věci za hlavu a získává příhody, kdy nikdy nevíte, co od ní čekat.“

  • Odlišné zdraví

    Gabriela Koukalová finišuje v individuálním závodě na 15 km pro stříbrnou medailiFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zatímco Laura Dahlmeierová vloni vynechala ze zdravotních důvodů tři díly SP a letos vzdala dva závody v Oberhofu, na MS po vytrvalostním závodě i štafetě žen v cíli málem zkolabovala – Češka je v tomto větší držák.

    „Nemyslím, že by ale o ten glóbus nestála, jen věděla, že dva závody se ke konci škrtají, takže si to mohla dovolit. Její taktika byla jasná, připravit se na MS. A to jí vyšlo,“ míní Rybář. Avšak nečitelné zdraví drobné Němky bude vždy vnucovat otázku: Vydrží fit až do úplného konce sezony? Po mistrovství světa jsou totiž na programu ještě další tři podniky SP. 

  • Odlišná střelba

    Laura Dahlmeierová si na střelnici počínala jistěFoto EPA

    Obě jsou precizní. Koncentrované. A se schopností si rány na 99 % hlídat. Jenže Dahlmeierová má přece jen v sobě něco navíc – umění trefit se i v těžkých podmínkách. „Vezměte si, jak dominantně vyhrála glóbus ve vytrvalostních závodech. Tam není diskuze o její vyrovnanosti a střeleckém klidu,“ připomíná Rybář její tři výhry v Östersundu a Anterselvě, kde panoval nepříjemný vítr, který Koukalovou srazil.

    Na MS má sice horší statistiku, ale to jen kvůli štafetám. V individuálních závodech je na tom zase lépe než Koukalová a dala 48 ran z 50 (Češka má bilanci 46/50).

  • Odlišné medaile (jak kde)

    Trojice medailistek z biatlonového MS ve vytrvalostním závodu, vlevo stříbrná Gabriela KoukalováFoto Barbora Reichová Sport

    Tohle MS je mezi ženami prakticky o nich dvou. Laura Dahlmeierová – pět medailí a z toho čtyři zlaté, Gabriela Koukalová – další tři medaile. Češka je jediná, která královnu MS porazila, a nebýt štafet, mají obě medailový poměr 3:3.

    „I Laura ví, že je to jedna ze závodnic, která ji může porazit, a že moc takových tu není. Karty jsou jasně dané,“ ví Rybář. Byť sílu má i Mäkäräinenová nebo Dorinová Habertová, na MS příliš nezářily. „Pokud vezmeme součet bodů odsud, tak je to jednoznačně mezi nimi a pak už je díra,“ říká český šéftrenér.

    A dnes to jejich měření graduje.

    DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI NEJEN Z MISTROVSTVÍ SVĚTA V BIATLONU ČTĚTE V NEDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT. Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

    Titulní strana nedělního vydání deníku SportFoto sport

    Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

    Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

    Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud