18. února 2017 • 16:03

Až za Bulhary. Česká štafeta dojela na MS na desátém místě, slaví Rusko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští biatlonisté ve složení Krupčík, Moravec, Šlesingr, Krčmář skončili na světovém šampionátu v Hochfilzenu ve štafetovém závodě na 4x7,5 kilometru na desátém místě, když se jim nedařilo především střelecky. Z vítězství se raduje Rusko, před Francií a Německem. Nedařilo se ani norským biatlonistům, kteří dojeli až na osmém místě. Před českou čtveřici se dostalo na devátém místě i Bulharsko. 



"Určitě spokojení nejsme, protože jsme měli cíl minimálně do osmého místa. Na prvním úseku přišlo trestné kolo, to nebyl dobře rozjetý závod. Kluci se to pak snažili doběhnout a kupili chyby v dobíjení," řekl kouč mužů Michael Málek.

Čechům se v závodě nedařila střelba, ani jednu z osmi položek nezvládli bez chyby. Dobíjeli celkem patnáctkrát, což bylo nejvíc ze všech startujících. "Nikdo z nás nedokázal dát nulu na pět, což je do nebe volající," uvedl Krčmář.

Krupčík vleže jednou dobíjel, ale ve stojce trefil nejdříve jen jeden z pěti terčů a bylo jasné, že poběží minimálně jedno trestné kolo, protože ve štafetě jsou k dispozici tři náhradní náboje. Těmi se trefil přesně.

"Po ležce jsem měl drobný manko a snažil jsem se tu skupinu přede mnou dojet. Jel jsem možná trošku přes své možnosti, přijel příliš zatížený a tím pádem jsem to na té stojce nezvládl," řekl Krupčík.

Na přední skupinu navíc ztratil i běžecky a předával až jednadvacátý. "Na trestném kole člověk ví, že to svým kolegům z týmu absolutně podělal a snaží se, aby ta ztráta byla co nejmenší. Ale už to samozřejmě nejde tak hladce," řekl Krupčík.

Češi se v dalším průběhu posouvali vzhůru, i tak zaznamenali nejhorší výsledek na velké akci od olympijských her v Soči, kde byli jedenáctí. "Trestný okruh hatí plány vždy a to se potvrdilo. Tomášovi vinu dávat nebudeme. Nikdy se nestalo, že bychom někomu něco vyčítali, to se stane a stává se to i jiným," řekl Krčmář.

Vítězní Rusové předvedli perfektní střelbu

Olympijští vítězové Rusové předvedli střelbu pouze s třemi dobíjeními, jejich finišman Anton Šipulin úspěšně odolal ataku Francouze Martina Fourcadea a porazil ho o 5,8 sekundy. Pro první medaili na domácím MS dovezl rakouskou štafetu Dominik Landertinger, který v závěrečných stovkách metrů setřásl Němce Simona Schemppa.

Poslední člen české štafety Krčmář doběhl 3:10 minuty po Šipulinovi. V cílové rovince porazil v souboji o desáté místo o jednu desetinu sekundy Švéda Fredrika Lindströma. Udržel tak stejnou pozici, na níž ho do posledního úseku vyslal Šlesingr. Před ním Moravec vytáhl tým po nevydařeném Krupčíkově úvodu z jednadvacáté příčky na šestnáctou.

"Budu upřímný, nepovedlo se mi nahecovat. Rozjezd (první úsek) mě srazil a těžko jsem hledal motivaci. Moc dobře vím, že je to špatně a nemělo by se mi to stávat, ale prostě se stalo. Možná se na tom podepsal i zdravotní stav. Poslední tři dny si přeju, abych se ráno probudil a byl schopný něco dělat, takže bohužel jsem se nedokázal na poslední úsek namotivovat," řekl Krčmář.

Navzdory marnému útoku na premiérové štafetové zlato získal Francouz Fourcade medaili i v pátém závodu v Hochfilzenu. Napodobil tím Němku Lauru Dahlmeierovou, jež má ale čtyři zlata, na rozdíl od Fourcadeova jediného. Oba budou moci svou bilanci ještě vylepšit v závodech s hromadným startem, jimiž v neděli šampionát vyvrcholí.

Mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Rusko (Volkov, Cvetkov, Babikov, Šipulin) 1:14:15,0 (0 tr. okruhů + 3 dobíjení),
2. Francie (Beatrix, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) -5,8 (0+4),
3. Rakousko (Mesotitsch, Eberhard, Eder, Landertinger) -20,1 (0+10),
4. Německo -29,6 (0+8),
5. Itálie -1:30,8 (0+5),
6. Ukrajina -1:41,3 (0+10),
7. USA -1:50,5 (0+8),
8. Norsko -2:22,3 (1+8),
9. Bulharsko -2:50,3 (1+7),
10. ČR (T. Krupčík, Moravec, Šlesingr, Krčmář) -3:10,0 (1+15).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud