3. listopadu 2008 • 15:45

Verner je spokojen. Forma se vrací

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krasobruslař Tomáš Verner už získal skokanskou jistotu, která mu na úvodních závodech sezony v Oberstdorfu a Vídni chyběla.



S novým sebevědomím dnes večer odletí na svůj úvodní závod prestižního seriálu Grand Prix, který ho čeká v pátek a v sobotu v Pekingu.

Při prvních soutěžních vystoupeních zůstal úřadující mistr Evropy daleko za svými standardními výkony z velkých akcí, dvakrát obsadil třetí místo a na Nebelhorn Trophy prohrál i s krajanem Michalem Březinou. Vernera to však nijak nerozhodilo.

"První závody v sezoně jsou hlavně o tom, abych vyzkoušel nové programy, abych si zvykl být zase na ledě a abych sám dostal zpětnou vazbu. Na tom, že tam nebyla skokanská jistota, se podepsalo, že jsem přecházel z velmi náročného tréninku přímo do závodu," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Před Grand Prix už ladil formu a pracoval na detailech. Pochvaloval si, že během posledních dvou týdnů se mu při tréninku v Oberstdorfu skoky dařily. Dokonce se mu povedl i takřka perfektní čtverný toeloop. "Ne že bych se chtěl chválit, ale už jich tam pár minulý týden přiletělo. Z toho jsem měl vážně radost, to dodává sebejistotu," radoval se.

Na rozdíl od úvodu sezony ho už netrápí ani trojitý axel. "Už jsem zpátky u tréninkové metody, kdy jedu a skáču tři trojité axely těsně za sebou, abych sám sebe přesvědčil, že to pro mě není tak náročný element," popsal.

Na ostrý start sezony se proto těší. "Doufám, že mi to nadšení zůstane i po dobu toho závodu," řekl před podnikem, kde bude patřit ke kandidátům na stupně vítězů. Podle aktuálního světového žebříčku je z účastníků pekingského závodu před ním jen světový rekordman Daisuke Takahaši z Japonska.

V podobné situaci byl i loni při svém úvodním vystoupení v Grand Prix, kdy měl v Paříži bojovat o vítězství s domácím Brianem Joubertem. Francouzský favorit se tehdy na poslední chvíli kvůli nemoci odhlásil a Verner roli nezvládl, po totálně pokaženém krátkém programu skončil až šestý.

"To byla situace, která se mi před tím nikdy nestala. A taky doufám, že už se mi nikdy nestane. Ale oni Japonci mají docela výdrž, takže doufám, že se neodhlásí," věřil s nadsázkou, že se situace nebude opakovat.

Grand Prix je pro něj především šancí otestovat jízdy v konfrontaci se špičkovými soupeři. "Pořád tam hlavně jedu vyzkoušet si, co dokážu já, jak na to zareagují rozhodčí a jak to bude stačit v porovnání se světovou elitou," uvedl.

Vrchol sezony přijde až po novém roce na evropském a světovém šampionátu. Ve volné jízdě zatím chystá jen jeden čtverný skok, ale chtěl by si zlepšit osobní rekord.

"Dal jsem tam elementy, které by na to stačily. Chci předvést, co jsem si předsevzal," prohlásil svěřenec Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha. Jeho celkové osobní maximum je zatím 232,67 bodu z letošního ME, nejlepší volnou jízdu předvedl na loňském MS, kde za ni dostal 155,80 bodu.

Před startem sezony ohlásili konec kariéry jeho dva velcí konkurenti, úřadující mistr světa Kanaďan Jeffrey Buttle a dvojnásobný světový šampion Stéphane Lambiel ze Švýcarska. Vernera to překvapilo. "Protože teď všichni koukají k olympiádě. Nepatřili mezi nejstarší bruslaře, aby museli končit z tohoto důvodu," komentoval jejich rozhodnutí.

Krasobruslařský svět žije debatami o návratu olympijského šampiona Jevgenije Pljuščenka na amatérský led. Verner se k tomu staví spíše skepticky. "Já tomu osobně nevěřím. Ale každopádně s tím počítám, kdyby náhodou," poznamenal.

Z vyprávění krasobruslařských kolegů ví, že v dobách své největší slávy fenomenální Rus absolvoval obrovské tréninkové dávky. Především z nich pramenila jeho jistota a suverenita. Nyní má Pljuščenko mnohem více aktivit včetně krasobruslařské show, kterou nedávno přivezl do Prahy.

"Nevím, jestli mu na trénink zbude tolik času. Navíc nikdo nemládne a ty nároky, které musel splnit v tréninku, na něm zanechaly stopy. Jestli přijde zpátky, tak bude určitě chtít přijít na první místo, ale v tom hraje roli spousta věcí - zdravotní stav a to, jestli se dokáže věnovat naplno krasobruslení," uvažoval Verner.

Články odjinud


Články odjinud