18. listopadu 2011 • 14:54

Poborský: Oslavy degradovaly úspěch nároďáku

Autor: Jakub Štefek
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR - Karel Poborský, rekordman v počtu reprezentačních startů (118), člen výkonného výboru FAČR a ambasador BetClic, nesouhlasí se způsobem oslav českých reprezentantů. Ačkoli výsledky v kvalifikaci hodnotí pozitivně, to, co se dělo po utkání v Černé Hoře, označil za "degradaci úspěchu".



Jak byste shrnul celou a úspěšnou kvalifikační cestu na EURO 2012?
"Samozřejmě, že úspěšně. Postoupili jsme na EURO 2012, takže úkol byl splněn na sto procent. Od začátku bylo jasné, že Španělsku nebude konkurovat nikdo a tak se hrálo o baráž, kterou jsme zvládli. Proto jsem naprosto spokojen."

Nastaly okamžiky, že byste o postupu pochyboval?
(zamyslí se) "Pochybovat, to asi ne, to je moc silné slovo. Ale dostali jsme sami sebe pod tlak hned úvodním utkáním doma s Litvou (0:1) a potom musím říct, že hlavně v přátelácích mělo naše mužstvo velké rezervy a jeho výkony nebyly odpovídající."

Jaký je Váš názor na oslavy postupu, které byly vidět na letišti a po cestě z Podgorici? Nebylo to zbytečné a na nízké úrovni?
"Samozřejmě, že bylo! A je to velká škoda. Kluci si tím hodně degradovali výkon a tu - v uvozovkách - slávu, kterou si úspěšným koncem kvalifikace a baráží vydobyli. Tyto úspěchy někteří z nich tímto trochu degradovali."

Patří Milan Baroš pořád do týmu, byť je poslední dobou vidět jen mimo hřiště?
"Myslím, že ano. Milan je pořád jedním z našich nejlepších útočníků, ne-li nejlepší. Měl zdravotní problémy, na posledním srazu ležel s horečkami, ale svoji kvalitu pořád má. Je dobře, že v reprezentaci pořád je."

Jaké jsou další plány národního týmu před turnajem EURO?
"Nejprve nás čeká los (2. prosince - pozn. redakce). Uvidíme, jakou budeme mít skupinu a kde budeme svá utkání hrát. Podle toho pak musíme vybrat místo pobytu, kde náš tým rozbije svůj základní tábor. Podle protivníků ve skupině budeme také vybírat soupeře pro přípravné zápasy. To jsou momentálně nejdůležitější a nejbližší kroky. První přátelák se odehraje na konci února."

Včera se rovněž odehrály volby na předsedu asociace a vyhrál Miroslav Pelta.  Jak jste s výsledkem voleb spokojen?
"V prvé řadě jsem velmi spokojen s faktem, že jsme se k volbám vůbec dostali. Dohadovací procesy mezi komorami byly opravdu složité a několikrát jsme byli kousek od toho, že se opět rozejdeme. Super je, že jsme nakonec zvolili a odsouhlasili vítězného kandidáta. Pan Pelta je člověk, který je oddaný fotbalu. Uvidíme, jak mu to na tomto postu půjde. V individuálním měřítku je to silná osobnost a já věřím, že to snad přenese i do této funkce, v níž bude řídit celý český fotbal jako celek."

Tušil jste, že Miroslav Pelta zvítězí?
"Asi ano. Morava byla hodně jednotná a jeho podpora byla obrovská. Jelikož kandidoval jako moravský kandidát, tak byl papírovým favoritem. A tím, že došel až do třetího kola, kde česká komora nevolila, bylo rozhodnuto."

Co říkáte tomu, že byl do výkonného výboru FAČR zvolen Roman Berbr?
"Pan Berbr je člověk, který ve fotbale působí velmi dlouho. Spoustě lidem proto vadí a je určitým způsobem označen i médii. Mluví za něj dlouhodobé zkušenosti. Já jsem se s ním osobně pracovně nesetkal a žádnou zkušenost s ním nemám. Proto nevidím důvod, proč bychom nemohli spolupracovat jako kolegové a jako členové výboru spolu vycházet."

Co byste vzkázal českým fanouškům?
"Ať se těší na EURO. I já jsem moc rád, že bude tento turnaj našim divákům nabídnut s českou účastí a věřím, že naše mužstvo potvrdí svoji kvalitu a uspěje. A všem lidem, nejen fotbalovým fandům, bych chtěl také připomenout, že blížící se vánoce jsou svátky klidu, tak hlavně nemějte žádný stres!“

Fotbalisté přiletěli z Černé Hory kolem půl třetí hodiny v noci. Po oslavách v letadle měli roztrhané oblečení.
Video se připravuje ...

Dejte nám like a sledujte nás!

.
instagram
Články odjinud