Pavel Novotný
21. ledna 2015 • 20:00

Vyřízený Nadal: Cítil jsem se šíleně. Myslel jsem, že se pozvracím

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři hodiny, 14 minut... Tak dlouho bojoval o postup do třetího kola Australian Open Rafael Nadal se 112. hráčem světa Timem Smyczekem než vyhrál 6:2, 3:6, 6:7, 6:3 a 7:5. A prošel si pravým sportovním peklem. "Po prvním setu jsem se cítil hrozně, myslel jsem si, že se pozvracím," říkal na pozápasové tiskové konferenci vyčerpaný Španěl.



Světová trojka již před úvodním grandslamem sezony prohlásila, že do formy má hodně daleko. "Nevěřím si, těžko uspěju, favority musíte hledat jinde," říkal novinářům.

Po bitvě se sedmadvacetiletým Američanem však výmluvy nehledal. "Tima dobře znám, hrál skvěle, ale to, co udělal na konci pátého setu, to bylo něco neuvěřitelného. Má moje hluboké uznání. Po čtyřech hodinách boje a za takového stavu by to udělal málokdo. Je dokonalým příkladem toho, jak se má velký hráč chovat, děkuji mu za to," vrátil se k možná klíčové fázi zápasu Nadal .

Zmiňovaný moment se odehrál v pátém setu za stavu 6:5 a 30:0 pro španělského tenistu. Smyczek přiznal Nadalovi první servis poté, kdy jeden z diváků do prvního padání Nadala, které díky tomu skončilo v autu, zakřičel. Rodák z Mallorky se následně dostal k třem mečbolům, a když později využil až ten čtvrtý, gesto 112. hráče světa v něm zanechalo hluboký dojem.

VIDEO: Parádní gesto amerického tenisty

Rozhodla vůle

Po vyhraném prvním setu Nadal následující dvě hry prohrál. "Cítil jsem se totálně vyčerpaný, ale to už bylo po prvním setu. Bylo mi zle, po jednom podání jsem si myslel, že se pozvracím. Tři a půl hodiny jsem se na kurtu cítil hrozně, až na konci zápasu se to zlepšilo," vysvětlil své pocity čtrnáctinásobný grandslamový vítěz.

"Vítězství si velmi vážím, bylo to nesmírně těžké, jen teď doufám, že se stihnu dát do dalšího zápasu dohromady," říkal před utkáním třetího kola s Izraelcem Selou Rafa.

Příčinu svého stavu však nezná. "Nevím, čím to bylo. Je pravda, že počasí bylo dnes dost odlišné od toho, jaké tady bylo několik posledních dní. Je velmi vlhko, hodně jsem se potil, za poslední měsíce jsem odehrál velmi málo zápasů. Nicméně není normální, že jsem po 40 minutách hry unavený.  Vybojovat takové těžké zápasy je vždy nejdůležitější," pokračuje devítinásobný vítěz French Open. ¨

VIDEO: Nadal utkání doslova ubojoval

Antukový král dokonce v průběhu zápasu uvažoval, že odstoupí. "Ano, v tom stavu, v jakém jsem byl, jsem o tom uvažoval. Bylo mi zle. Hrál jsem míček po míčku, zkoušel jsem být agresivnější, ale bylo to moc těžký. Až ke konci zápasu jsem se začal cítit líp," potvrdil Nadal.

Nezdolný Španěl se rozpovídal i o své největší zbrani, která vychází z jeho bojovnosti. "Po celou svoji kariéru se snažím být psychický silný, abych byl schopný v klíčových momentech udělat tu správnou věc. Všechny těžké zápasy vás zocelují, když jste mentálně silní, využijete toho a pak dokážete hrát v rozhodujících momentech ten nejlepší tenis."

Žádné iluze o Nadalově formě si nedělal ani jeho soupeř. „Je jasné, že Rafa nebyl v pořádku. Do svého optimálního výkonu měl daleko. Kdybych ho měl známkovat jako ve škole, dostal by trojku nebo čtyřku,“ říkal hrdina středečního boje Tim Smiczek.

Rafael Nadal se zápasem druhého kola protrápil
Rafael Nadal se zápasem druhého kola protrápil

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud