2. února 2016 • 16:00

Štěpánek pomáhal hvězdě k titulu: S Djokovičem šel i na Di Capria

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde o jednoho z největších fenoménů současného světového sportu. Novak Djokovič nemá v tenisovém prostředí konkurenci, v domimanci pokračoval i v pořadí šestým triumfem na Australian Open. V Melbourne mu k úspěchu pomáhal i český finalista čtyřhry Radek Štěpánek. Se srbskou světovou jedničkou má nadstandardní vztahy, současného suveréna bílého sportu v posledních kolech rozehrával a dokonce spolu během turnaje zašli i do kina.



"Potkáváme se na okruhu deset let a odehráli spolu spoustu bitev. Náš vztah se přirozeně vyvíjel a sblížili jsme se i v osobních věcech," uvedl po návratu do Prahy Štěpánek . "Je čest být takhle blízko nejlepšímu hráči světa a nejen po tenisové, ale i po lidské stránce. Je to normální člověk, i když poslední dobou vypadá, že je tenisově nedotknutelný. Ale jak se připravuje, co tomu dává a jak přemýšlí, tak se tomu vůbec nedivím."

Štěpánek Djokoviče v Melbourne rozehrával před semifinále se Švýcarem Rogerem Federerem i před finále s Britem Andym Murraym . Vždy se snažil napodobit hru soupeřů. "V případě Rogera jsem hrál svůj tenis, protože čopy do mé hry patří, a před Andym jsem simuloval pár věcí, které si chtěl Novak zkusit," řekl Štěpánek.

Má tak šanci poznat Djokovičovu hru zblízka. Jeho dominanci označil za nevídanou a najít slabinu v jeho hře za těžký oříšek. "Setsakramentsky. Mám pocit, ne že on hledá balon, ale balon hledá jeho. Jeho genialita je v tom, jak čte hru," řekl Štěpánek.

Po Djokovičově pětisetové výhře nad Francouzem Gillesem Simonem spolu zašli do kina. "Oba jsme měli druhý den volno," řekl Štěpánek. Viděli film Zmrtvýchvstání a Djokovič prý byl ze začátku rozpačitý. "Bylo tam hodně krve a hodně masa, což pro něj nebylo ideální, protože je vegetarián," smál se Štěpánek a dodal: "Bylo to odreagování od tenisu. Přišli jsme na jiné myšlenky a další den jsme šli po svém."

Při finále seděl Štěpánek v Djokovičově lóži a zblízka sledoval, jak ničí Murrayho. "Poprvé v životě jsem se díval na grandslamové finále v přímém přenosu u kurtu a navíc v lóži Novaka, což pro mě byl velký zážitek," řekl sedmatřicetiletý tenista. Zápas ale nedokoukal, po dvou setech musel odjet na letiště.

Štěpánek pomáhal hvězdě k titulu: S Djokovičem šel i na Di Capria
Video se připravuje ...

Ve čtyřhře chce na Turnaj mistrů

Spokojený je i se svým osobním vystoupením na prvním grandslamovém podniku roku, kde došel ve čtyřhře po boku druhého veterána Daniela Nestora až do finále. "Kdyby mi někdo řekl před třemi měsíci, že přivezu domů talíř, tak by mi to přišlo jako science fiction," pochvaloval si. "Chtěli jsem samozřejmě ten velký ušatý pohár a po finále jsme chvilku seděli v šatně mrzutí, ale je to obrovský úspěch a dodá nám to sebedůvěru do zbytku sezony."

Pro sedmatřicetiletého Štěpánka je po vleklých zdravotních problémech z uplynulých sezon grandslamové finále čtyřhry obrovským povzbuzením. O konci kariéry tak zdaleka nepřemýšlí. "Odpovídám na to často, ale dokud mi bude fungovat hardware, tak software na to mám a je možné hrát dál," řekl tenista.

Cílem páru Štěpánek, Nestor je nyní účast na Turnaji mistrů, vrcholu sezony. "Škoda, že jsme to nevyřešili hned teď, byli jsme od toho kousek," připomněl Štěpánek, že grandslamoví vítězové čtyřhry mají účast jistou. "Nevadí, ale teď víme, že na to máme, a můžeme se o to s chutí porvat," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud