21. září 2016 • 14:00

Klíčové změny! V Davis Cupu i Fed Cupu se plánují zásadní novinky

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní tenisová federace (ITF) plánuje změny v Davis Cupu a Fed Cupu. Finále mužské i ženské týmové soutěže by se měla v budoucnu hrát na předem určených místech a ne nutně v domácím prostředí jednoho z finalistů, jak je tomu dosud. Ve Fed Cupu by se mohla rozšířit Světová skupina z osmi na šestnáct týmů jako v Davis Cupu, přičemž o vítězkách by se rozhodovalo ve Final Four.



O pořádání finále se budou moci města oficiálně ucházet od letošního prosince. ITF plánuje, že vítěze určí příští rok, až budou změny v týmových soutěžích schváleny v srpnu na pravidelném zasedání federace. Není vyloučeno, že ITF ještě rozhodne, že by město hostilo nejednou jak vyvrcholení Fed Cupu, tak Davis Cupu.

"Tím, že budeme mít celý rok nebo dva na plánování, můžeme udělat víc pro sponzory a fanoušky se stadionem, který bude mít odpovídající velikost," řekl agentuře AP prezident ITF David Haggerty.

ITF bude také zvažovat, zda nezhustit finálový duel Davis Cupu ze tří do dvou dnů. Další možnou revolucí je to, že se místo na tři vítězné sety bude hrát pouze na dva.

Změny čekají i na Fed Cup

Změny čekají i ženský Fed Cup, jemuž v posledních letech vládnou české tenistky, které vyhrály čtyři z minulých pěti ročníků a letos jsou ve finále znovu. S plánovaným zdvojnásobením týmů Světové skupiny se pojí vyvrcholení v podobě Final Four, které je obvyklé v evropských soutěžích v kolektivních sportech - volejbalu, basketbalu či házené.

"Tím, že se semifinále a finále uskuteční v jednom týdnu na předem určeném místě, dostane ještě víc tenistek z více zemí šanci každoročně soutěžit o světovou tenisovou trofej," uvedla bývalá francouzská tenistka Mary Pierceová, která je členkou rady ITF.

Na změnách spolupracuje ITF se sportovní marketingovou firmou CSM, jejíž předsedou je šéf atletické federace IAAF Sebastian Coe. Jako vzor při rozhodování o předem určeném dějišti finále posloužily fotbalová Liga mistrů a vyvrcholení zámořské ligy amerického fotbalu Super Bowl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud