Jan Jaroch
2. září 2015 • 14:38

Zpomal! Světoběžnice Plíšková páchá mnoha zápasy harakiri

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z US OPEN | Kdyby uspořádali turnaj na severním pólu, Karolína Plíšková by na něj vyrazila. Tak ochotně objíždí česká hráčka všechny tenisové akce. Honí se za nimi jak štěně za tenisákem. Instinktivně a bez rozmyslu. Torpéduje tím svoje grandslamové šance a už sama uznává: „Musím se změnit!“



Coby výchovný pohlavek může na světovou osmičku zapůsobit krach v úvodním kole US Open. Domácí soupeřka Anna Tatishviliová třiadvacetiletou Češku přejela po skvělém výkonu 6:2, 6:1. Plíšková se ale také deklasovat nechala. „Neměla jsem den, nebyla jsem na kurtu tolik hlavou, jak bych měla být,“ uznala.

Jednou z velkých nástrah US Open je fakt, že se hraje na sklonku sezony. Opotřebení těla i mysli je jiné než v lednové Austrálii. Kdo neskládá svůj turnajový program moudře, doplatí na to. Tak jako Plíšková, světoběžnice z vlastní vůle, jež letos sehrála už 20 turnajů a na nich 61 zápasů (bilance 42:19), o parník víc než kterákoliv jiná dáma z top 10. Před US Open hrála hned čtyři podniky na amerických betonech, a ač je zápasový typ, už i jí se tahle porce zajídá. „Nemám do tenisu takovou chuť, necítím se jak tři měsíce zpátky,“ potvrzuje, že kvantita převážila kvalitu.

I to je součást její lekce, jak žít na vrcholu žebříčku. Stále se to teprve učí. Když hrála loňské US Open, patřila jí 42. příčka a skrytě doufala, že se vyšvihne mezi nasazené pro Australian Open. Teď už si v přelomové sezoně měsíc hoví v elitní desítce, má silně nakročeno na Turnaj mistryň v Singapuru. Pomalu ale vstřebává, že od hvězdy její kategorie se už nečeká bezhlavé kočování po světě, nýbrž nejlepší výkony na největších turnajích. A na těch není pravidelně ready.

Letošní zápasy hráček z TOP 10:
1. S. Williamsová (USA) 51
2. Halepová (Rum.) 52
3. Šarapovová (Rus.) 41
4. KVITOVÁ 41
5. Wozniacká (Dán) 51
6. ŠAFÁŘOVÁ 48
7. Ivanovičová (Srb.) 34
8. PLÍŠKOVÁ 61
9. Muguruzaová (Šp.) 43
10. Suárezová (Šp.) 53

„Jo, špičkové hráčky mají cíl a nehrají všechny turnaje. Holky z top 10 mají plán a vědí, co dělají. Třeba se vyndají z turnaje před grandslamem, když se necítí fit a jsou unavené. Hlavu a patu to má. Tohle bych chtěla trošku změnit,“ zpytuje svědomí s tím, že není chytré dávat své jméno všanc a jít na dvorec nepřipravený. „Některé holky, než aby šly a prohrály v prvním kole, tak se radši odhlásí.“ Tak jako Maria Šarapovová před letošním US Open. „Nejezdím se na turnaje zúčastnit, ale vyhrát je. Pokud nemám šanci, nemá smysl nastoupit,“ vysvětlovala.

Tak daleko jako ruská diva sice Plíšková zdaleka není, přemýšlet nad vyladěním formy pro vrcholy roku ale musí. Jinak bude jen šampionkou dobře placených „přípravných zápasů“, jak někteří nazývají všechny turnaje vyjma grandslamů. Na těch Plíšková ze čtrnácti pokusů zapsala jen dvakrát 3. kolo. Jinak nic. „Jsem teď hlavně ráda, že už letos není žádný grandslam,“ pravila.

Změny nečekejme hned, rýsovat podle nich bude hlavně další sezonu. Teď je součástí dostihů o Turnaj mistryň, proto vyrazí na povinné asijské turné ve Wuhanu a Pekingu. Jenže si k nim ještě přihodila Tokio startující hned v půlce září. Proč? „To je moje volba. Zase nemusím být doma déle než dva týdny. Dá se to odhlásit, ale jsou to poslední tři čtyři turnaje, hraju o Singapur a mám šanci. Prostě pojedu,“ dupne si.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud