Pavel Novotný
26. října 2011 • 10:45

Čtvrtý nejlepší Američan chce hrát za Rusko: Sním o tom, říká Bogomolov

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

V drtivé většině případů to bývá opačně. Že se sportovci především z východní Evropy snaží získat občanství Spojených států není věc nikterak neobvyklá. Čeští tenisoví fanoušci si vzpomenou především na Ivana Lendla či Martinu Navrátilovou, ale našla by se celá řada příkladů i v dalších sportovních odvětví. Přesně opačnou cestu však zvolil americký tenista  Alex Bogomolov, který chce reprezentovat Rusko.



"Za Rusko bych rád nastoupil již v únoru při Davisově poháru," netají své přání osmadvacetiletý tenista. Touha reprezentovat východní velmoc není u šestatřicátého hráče světa zas tak neočekávaná. Jak již jeho jméno napovídá, má jeho rodina v Rusku hluboké kořeny.

Sám Bogomolov se narodil v Moskvě, jeho rodina se poté přestěhovala do Mexika. Když bylo Alexovi devět let, zamířili do Spojených států. Přestože má Bogomolov občanství Spojených států, svojí novou vlast zatím v Davisově poháru nikdy nereprezentoval.

Před moskevským rodákem je přitom jen osmý hráč světa Mardy Fish, čtrnáctý Andy Roddick a třiadvacátý John Isner. Současná šestatřicátá pozice Bogomolova je zároveň jeho nejlepším umístěním v kariéře.

Tenisové umění v Bogomolovovi zažehl jeho otec, který se trenérské činnosti v Moskvě úspěšně věnoval. Na své pomyslné pažbě úspěšných zářezů se vyjímají především jména Jevgenije Kafelnikova či Andreje Medvěděva.

"Hrát za Rusko byl vždycky můj sen. Chci svou kariéru zakončit právě zde," řekl Bogomolov. Rusko přivítá v prvním kole Davisova ročníku v únoru tým Rakouska a  Bogomolov může díky vlastnictví obou občanství za svou původní vlast nastoupit.

Podle pravidel Davisova poháru musí hráč, který chce startovat za jinou zemi, než které je občanem, zažádat Mezinárodní tenisovou federaci o povolení minimálně šest měsíců před případnou účastí. Tento problém se však Bogomolova netýká.

ALEX BOGOMOLOV
narozen: 23.4.1983 v Moskvě
výška/váha: 178 cm /77 kg
na žebříčku: 36
vyhraných turnajů: 0
Prize Money 1 177 963 dolarů
Hraje rukou pravou
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud