Jan Jaroch
16. května 2012 • 12:58

"PLIŠÁCI" útočí! Sestry Plíškovy nechtějí skončit jako Vaidišová

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Budoucnost českého tenisu nemusí mít jen jméno Petra Kvitová. V závětří za českou star poctivě budují své kariéry dvojčata Karolína a Kristýna Plíškovy. Ve dvaceti letech buší na bránu první stovky vytáhlé potetované dívky s dělovou ránou na servisu, prořízlou pusou a snem vyhrát spolu jednou grandslamovou čtyřhru. Tento týden se obě představí na turnaji Sparta Prague Open.



Rodinným koníčkem Plíškových je rybaření, jemuž se Karolína s Kristýnou také věnují. A se stejnou trpělivostí, s jakou rybář čeká na chvíli, kdy mu zabere splávek, sbírají i v tenisovém moři bod po bodu, aby se přiblížily vysněné stovce. Letos již každá z nich vyhrála jeden turnaj ITF, Karolína momentálně figuruje na 121. místě žebříčku WTA, Kristýna je na 148. příčce.

Zatím to jsou stále jen dětské kroky v kariérách, jež mají být hodně kvalitní. Ze všech stran slýchávají, že proniknout do první padesátky žebříčku je pro ně skoro povinností, někteří vidí v českých sestrách „Williamsových“ ještě mnohem větší potenciál. „A my si samozřejmě věříme taky,“ usmívají se dvojčata z Loun.

Dvojčata a dva tenisové talenty Plíškovy spolu nastupují ve čtyřhřeFoto Jaroslav Legner Sport


Jejich cesta není raketová, ve dvaceti letech stát před branami stovky se může zdát málo. „Zatím mi tohle nikdo neřekl a jestli to řekne, tak ho pošlu do prd…,“ rozohní se Kristýna.


„Doba se strašně změnila, ve stovce už nejsou moc mladý holky jako dřív. Všechno je tak, jak má být. Mám dost času, nechci končit ve dvaadvaceti jako Vaidišová,“ argumentuje levoruká Kristýna a pravačka Karolína přikyvuje. Mají pravdu, v elitní stovce jsou jen tři tenistky mladší než ony…

Obě tvrdí, že jejich čas teprve přijde. Pro letošek je cílem právě prolomení magické hranice stého místa, za níž již máte jistotu automatických startů na grandslamech, do velké míry odpadají únavné kvalifikace a za každý vyhraný zápas ve vyšší kategorii vám naskočí víc bodů. „Udržet se ve stovce je už jednodušší než se do ní dostat,“ soudí obě.

I proto neúnavně kočují po světě. Pražský turnaj už je jejich letošním dvanáctým. Z nového bytu v pražských Letňanech vyrážejí do všech směrů. Od ledna se už představily v Austrálii, Evropě, Asii i Americe.

 „Je toho hodně, doma toho ale moc nevyhrajeme, ne?“ má jasno Karolína, o pár minut starší z dvojčat, jimž se přezdívá „Plišáci“. Ač obě loni vyhrály juniorské grandslamy, Karolína Australian Open a Kristýna Wimbledon, jejich jméno ještě nemá v tenisovém světě ten pravý břink.

Skauti o nich však vědí. Manažerská společnost Octagon si je předchází, loni podepsaly smlouvu s čínskou firmou na oblečení Li Ning, propagují rakety Babolat, letos si dokonce v létě zahrají v Americe exhibiční ligu World Team Tennis za Philadelphii, kterou vede legenda Billie Jean Kingová.

Sestry Plíškovy během tenisového turnaje Prague Open
Video se připravuje ...

Vsaďte se, že brzy o nich bude slyšet ještě víc. Už nejsou holky jako tyčky přes 180 centimetrů, samá ruka, samá noha. „Už nerostem, makáme hodně na kondici, jsme koordinovanější,“ tvrdí Karolína, svěřenka Jiřího Hřebce. K tomu nyní přechází na čas i Kristýna, než si najde nového kouče po rozchodu s Danielem Vaňkem.

Byť jim lidé neustále předhazují, že musí soupeřit především jedna s druhou, ony jen krčí rameny. „Jsou tam spíš ostatní, které mě zajímají, před kterýma chci být,“ tvrdí Karolína, jež na rozdíl od sestry vyznává o trochu trpělivější tenis a chodí víc do výměn.

 Levoruká Kristýna, která loni vyhrála wimbledonskou juniorku jen pár hodin po velkém triumfu Petry Kvitové, je spíš střelkyní na riziko. V Kvitové se však prý nevidí.

„Nic proti Petře nemám, ale mým vzorem není. Hrou mám spíš blíž k Šarapce,“ srovnává.
Do výsledků těchto ikon mají obě stále na míle daleko, ale stále krůček po krůčku stoupají. Trpělivě, jako to dělají správní rybáři.

Karolína (v bílém) a Kristýna Plíškovy na tenisovém turnaji v Praze na Štvanici
Karolína (v bílém) a Kristýna Plíškovy na tenisovém turnaji v Praze na Štvanici

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud