7. června 2016 • 04:10

Kurnikovové je 35 let. Krásná Ruska zvládla být hvězdou bez velké výhry

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
  • Anna Kurnikovová je stále obletovanou hvězdou, ačkoliv kurty už opustilaAnna Kurnikovová je stále obletovanou hvězdou, ačkoliv kurty už opustilaFOTO: Koláž iSport.cz

    Nikdy nevyhrála žádný singlový titul, na okruhu odehrála oproti jiným hvězdám jen minimum zápasů, přesto se stala nesmazatelnou hvězdou světového tenisu. Ruská tenista Anna Kurnikovová slaví právě dnes své 35. narozeniny a i přesto, že to dotáhla na "jen" osmé místo ve světovém žebříčku, stále zůstává jednou z nejobletovanějších celebrit. Tady je její životní příběh.

  • DĚTSTVÍ

    Anna Kurnikovová se narodila 7. června roku 1981 v Moskvě a od začátku bylo jasné, že ji sportovní kariéra nemine. Její otec byl bývalý zápasnický šampion, matka se velmi úspěšně věnovala atletické kariéře. "Anna měla ideální podmínky pro to, aby se adaptovala do sportovního světa," řekl její otec Sergej Kurnikov.

    Anna Kurnikovová byla výbornou tenistkouFoto profimedia.cz

  • ZAČÁTEK KARIÉRY

    S tenisem začala Kurnikovová v šesti letech, ve čtrnácti vyhrála nejprestižnější juniorský turnaj Orange Bowl a tenisoví odborníci měli jasno. Rodí se nová tenisová superstar. Ještě ne patnáctiletá slečna se poprvé představila i v ruském fedcupovém týmu.

    Anna Kurnikovová na počátku své kariéryFoto profimedia.cz

  • NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY



    V pouhých devatenácti letech se mladá Ruska dostala na fantastické osmé místo ve světovém žebříčku a asi málokdo by hádal, že to bude také její maximum. V té době již za sebou měla semifinálovou účast ve Wimbledonu, kde hrála ve věku šestnácti let, dvakrát si zahrála osmifinále French Open, jednou US Open. V lednu roku 2001 se probojovala i do čtvrtfinále Australian Open, tím však její singlová stopa na grandslamech skončila.

    Anna Kurnikovová to dotáhla na osmé místo světaFoto profimedia.cz

  • DEBLOVÁ KARIÉRA

    Zatímco ve dvouhře na svůj absolutní a očekávaný vrchol nikdy nedošla, v deblové kariéře dosáhla maximálních met. Doma má dva tituly z Australian Open, na oba dosáhla po boku Martiny Hingisové . Finále si zahrála i na French Open, semifinále ve Wimbledonu. Spolu se Švýcarkou se stala i světovou deblovou jedničkou. Mimochodem, Martina Hingisová vládne pořadí nejlepších žen ve čtyřhře spolu s parťačkou Saniou Mirzaovou i nyní.

    Anna Kurnikovová vyhrála po boku Martiny Hingisové dva grandslamyFoto profimedia.cz

  • ZRANĚNÍ

    Tenisová kariéra blonďaté dračice začala nabírat směr dolů v roce 2001, kdy bojovala se zraněním levé nohy. Díky tomu musela vynechat French Open a Wimbledon, podstoupila i operaci, která však její definitivní odchod ze scény jen oddálila.

    Anna Kurnikovová při jedné z exhibicíFoto profimedia.cz

  • EXHIBICE A KARIÉRA MODELKY

    Anna Kurnikovová svoji kariéru nikdy oficiálně neukončila, po roce 2002 se však na turnajích objevovala jen sporadicky a čím dál tím více se věnovala spíše exhibicím a především své kariéře modelky. Právě nedostatek nadšení pro tenis a upřednostňování jiných aktivit stály dle většiny tenisových odborníků za krachem její kariéry. O tom, že ve své nové mimotenisové roli byla úspěšná, svědčí fakt, že její jméno se stalo ve své době nejvyhledávanějším na vyhledávači Google.

    Anna Kurnikovová, bývalá skvělá tenistka a jedna z nejkrásnějších sportovkyň světaFoto Profimedia.cz

  • OSOBNÍ ŽIVOT



    Jméno Anny Kurnikovové bylo často spojováno s ruskou hokejovou megastar Pavlem Burem, s kterým měla být zasnoubená. To však ruská kráska později popřela. Další vztah měla s opět slavným hokejistou Sergejem Fjodorovem, za kterého se měla údajně provdat. Podle tvrzení Fjodorova se vzali roku 2001 a o dva roky později následoval rozvod. Ani to však ruská tenistka nepotvrdila. Třetí známou tváří spojenou se jménem dnes už americké občanky je španělská pěvecká hvězda Enrique Iglesias.

    Bývalá tenistka Anna Kurnikovová s přítelem, zpěvákem Enriquem IglesiasemFoto Profimedia.cz

  • SOUČASNOST

    V minulosti Anna Kurnikovová několikrát vážně uvažovala o tom, že by mohla svoji tenisovou kariéru probudit k životu po vzoru své parťačky Martiny Hingisové alespoň ve čtyřhře, postupem času od této možnosti definitivně upustila. Dnes se na kurtech objevuje jen při exhibicích, svůj čas věnuje především charitativním akcím a své modelingové kariéře.

    Anna Kurnikovová září ve světě modelinguFoto profimedia.cz

  • STATISTIKA

    Narozena: 7. 6. 1981 v Moskvě
    Vyhraných turnajů (dvouhra): 0
    Vyhraných turnajů (čtyřhra): 16 (2x granslam)
    Nejvýše na žebříčku (dvouhra): 8. místo
    Nejvýše na žebříčku (čtyřhra): 1. místo
    Vyhrané/prohrané dvouhry: 209:129
    Prize money: 3 384 662 dolarů
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud