Pavel Novotný
22. listopadu 2016 • 04:58

Hrdá máma tenisových králů. Ukázala, jak vypadali bratři Murrayové jako děti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemusíte pátrat v minulosti, abyste podobnou situaci našli. Nikdy se nestala. Nejlepším tenistou světa je Andy Murray, z vrcholu deblového žebříčku shlíží spolu se svým parťákem Bruno Soaresem na svět jeho bratr Jamie. Největší radost z úspěchů britských hrdinů má pochopitelně jejich matka Judy Murrayová. A s fanoušky se na sociálních sítích podělila o snímky z dětství obou tenisových velikánů.



Tuto sezonu si vytvořili zcela vlastní ligu. V první polovině odklízel své soupeře z cesty jako neškodné firgurky Novak Djokovič , v té druhé se vlády snad s ještě větší intenzitou chopil Andy Murray . A britský tenista od čtvrtfinálové porážky s Nišikorim na US Open už nenašel přemožitele.

Peking, Šanghaj, Vídeň, Paříž a Turnaj mistrů v Londýně, nebo-li čtyřiadvacet vítězných zápasů v řadě ho vynesly už před Masters na pozici světové jedničky. A na posledním turnaji roku tuto pozici jen potvrdil. "Jsem velice šťastný, že jsem vyhrál, a k tomu skončit rok jako první hráč světa je něco neobyčejného. To jsem nikdy nečekal," jásal rodák z Glasgow.

ŽEBŘÍČEK (DVOUHRY)
POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST
1. Andy Murray Velká Británie
2. Novak Djokovič Srbsko
3. Milos Raonic Kanada
4. Stan Wawrinka Švýcarsko
5. Kei Nišikori Japonsko

Radost mu nemohl pokazit ani fakt, že v devětadvaceti letech se stal nejstarším hráčem, který kdy na pozici světové jedničky usedl.

To o jeho bratru Jamie Murraym dlouho širší tenisová veřejnost moc nevěděla. Ve dvouhře se o rok starší bratr slavnějšího Andyho neprosazoval prakticky vůbec, v singlu to dotáhl nejlépe na 834. místo. Brzy tak pochopil, že pokud chce slavit na kurtech úspěchy, musí obrátit svou pozornost ke čtyřhře.

A podařilo se mu to dokonale. Po boku Brazilce Soarese se letos stali nejlepším párem světa, dominovali na Australian Open i ve Flashing Meadows. Až za nimi se umístily francouzské hvězdy Mahut s Herbertem či legendární bratři Braynové.

ŽEBŘÍČEK ČTYŘHER (PÁRY)
POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST
1. Jamie Murray, Bruno Soares V. Británie/Brazílie
2. Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut Francie
3. Bob Bryan, Mike Bryan USA
4. Henri Kontinen, John Peers Finsko/Austrálie
5. Feliciano Lopez, Marc, Lopez Španělsko

Obrovský úspěch svých synů tak nemohla nechat jejich matka Judy Murayová nepovšimnut. Sociální sítě zaplavila fotkami obou chlapců od dob, kdy začínali s tenisem, až po dnešek.

"Mise splněna", hlásila na twitteru šťastná Judy poté, kdy její mladší syn Andy porazil ve finále Turnaje mistrů Novaka Djokoviče a uhájil tak pozici světové jedničky. S pocitem dokonalého štěstí se totiž mohla kochat i pohledem na žebříček nejlepších dvojic světa, kde se po boku Brazilce Soarese vyhřívá její prvorozený potomek.

Hrdá Judy se na svém twitterovém účtu pochlubila i třiadvacet let starým výstřižkem z novin, který popisuje vítězství tehdy šestiletého Andyho na juniorském turnaji ve Skotsku, kde byl vůbec nejmladším hráčem, který na tamních dvorcích vyhrál tenisový zápas.

Záplava gratulací se však pochopitelně nevalila jen od bývalé fedcupové kapitánky britského týmu. Stranou kromě dalších celebrit nezůstal ani dosavadní kouč Andy Murrayho Jamie Delgado, který spolu s Ivanem Lendlem dovedl svého svěřence na absolutní vrchol. "Byl to neuvěřitelný rok, fantazie," psal devětatřicetiletý kouč. 

S gratulacemi přispěchali i pilot formule jedna David Coulthard, spisovatelka Rowlingová , sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Roger Federer a celá řada dalších osobností.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud