Pavel Novotný
30. listopadu 2016 • 22:05

Poprvé v 44leté historii! Mužský žebříček zaznamenal unikátní moment

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisová sezona 2016 uzavřela sezonu dramatickým daviscupovým soubojem o titul, který si poprvé v historii pro sebe přivlastnila Argentina, když pod vedením Juana Martina del Potra přehrála Chorvatsko 3:2. Je čas na rekapitulace a hodnocení. A s jednou zajímavostí se hned vytasili statistici. Poprvé za 44 let, tedy od doby, kdy vznikl tenisový žebříček, se mezi TOP 10 nejlepšími hráči objevuje stejný počet odlišných národností.



23. dubna roku 1973 byl poprvé sestaven tenisový žebříček. Od té doby se nestalo, aby na konci sezony deset elitních tenistů pocházelo z deseti rozdílných zemí. Až teď. Své zástupce tak mezi špičkou tenisového světa má Velká Británie, Srbsko, Kanada, Švýcarsko, Japonsko, Chorvatsko, Francie, Rakousko, Španělsko a Česká republika.

Velký ústup ze slávy tak zažívá například kdysi velká tenisová velmoc Spojené státy, která svého nejlepšího tenistu najde v podobě Johna Isnera až na devatenáctém místě. To je pro zemi čtrnáctinásobného grandslamového vítěze Pete Samprase či osminásobných šampionů z turnajů velké čtyřky Andre Agassiho či Jimmyho Connorse hodně mizerná bilance.

Andy Murray s pohárem pro vítěze Turnaje mistrů i trofejí pro hráče, který zakončí rok jako světová jedničkaFoto Reuters

Jásat rozhodně nemůžou ani Švédové, které v minulosti reprezentovali velikáni jako Björn Borg, Mats Wilander či Stefan Edberg. Nejlepší z nich je v současné době až na 160. příčce mladíček Elias Ymer, který na druhou stranu patří podle tenisových odborníků k velkým talentům světového tenisu. O to víc musí švédské fanoušky mrzet konec Robina Söderlinga, kterému skvěle rozjetou kariéru zničily zdravotní  problémy.

O moc jinak ale nevypadá ani přehlídka deseti nejlepších žen. Podobnou bilanci jako u mužů "kazí" jen Američanky Serena Williamsová a Madison Keysová, kterým patří druhá, respektive osmá pozice. Ale jinak zde najdeme zástupce Německa, Polska, Rumunska, Slovenska, Česka, Španělska, Ruska a Velké Británie.

Petra Kvitová se hecuje během zápasu s GarciaovouFoto Reuters

Českého fanouška tak může těšit fakt, že spolu s Velkou Británií a Španělskem je Česko jedinou zemí, která má svého zástupce mezi nejlepší desítkou jak mezi muži, tak ženami.

Zatímco u ženského tenisu se však na českou jedničku Karolínu Plíškovou tlačí řada jejich krajanek, u mužů je druhým nejlepším tenistou za Tomášem Berdychem až 55. Jiří Veselý, ve stovce pak je ještě 75. hráč světa Adam Pavlásek.

MUŽSKÝ ŽEBŘÍČEK
POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST
1. Andy Murray Velká Británie
2. Novak Djokovič Srbsko
3. Milos Raonic Kanada
4. Stan Wawrinka Švýcarsko
5. Kei Nišikori Japonsko
6. Marin Čilič Chorvatsko
7. Gäel Monfils Francie
8. Dominic Thiem Rakousko
9. Rafael Nadal Španělsko
10. Tomáš Berdych Česko
ŽENSKÝ ŽEBŘÍČEK
POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST
1. Angelique Kerberová Německo
2. Serena Williamsová USA
3. Agnieszka Radwaňská Polsko
4. Simona Halepová Rumunsko
5. Dominika Cibulková Slovensko
6. Karolína Plíšková Česko
7. Garbiňe Muguruzaová Španělsko
8. Madison Keysová USA
9. Světlana Kuzněcovová Rusko
10. Johanna Kontaová Velká Británie

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud