Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sportovní skandály roku: Nechutný Fenin, hříšník Jankto či milionoví dlužníci!

Autor: pl
  • Čeští sportovci a skandály. To bylo letos hodně zajímavé téma...

    Už jen několik dní. Přesně taková doba zbývá do konce kalendářního roku 2023. To znamená, že je na čase zrekapitulovat nejdůležitější momenty uplynulých dvanácti měsíců. Mezi jinými věcmi se ve sportovním tuzemském světě odehrálo poměrně dost pikantních událostí. Pojďme si nyní některé z nich připomenout.

  • Adam Hloušek

    Před čtrnácti lety patřil k největším fotbalovým talentům v Česku. Zahrál si například německou bundesligu nebo nejvyšší polskou fotbalovou soutěž. O to větší šok byl, když se veřejnost koncem února dozvěděla, že Hloušek (34) je až po krk v obrovských dluzích. Bývalý reprezentant má dlužit 30 milionů korun. Největší dluh pak má mít u fotbalisty Ondřeje Čelůstky (34), konkrétně 7,5 milionu korun. Nedávno se přišlo na to, že kvůli dluhům, které Hloušek nasekal kvůli sázení, nyní přijdou o dům jeho rodiče! Sedmilionový dluh Čelůstkovi totiž Hloušek ručí právě nemovitostí v severočeských Semilech.

    Hloušek se vykopal až do nároďáku, teď je ale bez penězFoto Sport: J. Legner, B. Reichová, Blesk: M. Sekanina

  • Michal Sýkora

    U dlužníků ještě na chvíli zůstaneme. Několik týdnů před provalením Hlouškových dluhů se přišlo na to, že dvojnásobný hokejový mistr světa Michal Sýkora (50) si napůjčoval mnohem víc peněz. Přesněji dluží astronomických 250 milionů korun. Jak se k dluhu čtvrt miliardy dopracoval? Za vším stojí neúspěšný byznys se zlatem, ve kterém Sýkora utopil moře peněz. V září mu navíc soud zamítl žádost o oddlužení. Někdejší hráč Pardubic navíc věřitelům, mezi kterými jsou i jeho sportovní kamarádi, peníze s největší pravděpodobností nikdy nevrátí.

    Aktuálně totiž pracuje jako IT analytik s čistým měsíčním platem 24 770 Kč. „Že si dlužník s těmito zkušenostmi trhu práce obstará zaměstnání, které se ani nepřibližuje průměrné mzdě, lze jako životní volbu jistě akceptovat. Nikoli však v situaci, kdy je na něm, aby přesvědčil své věřitele, že jeho snaha dostát v maximální možné míře svým závazkům je míněna skutečně upřímně, poctivě a se vší vážností,“ zaznělo od soudu na adresu Sýkory. 

    Kvůli zlatu přišel Sýkora na bubenFoto Alexandr Malachovský

  • Jakub Jankto

    Rok 2023 nezačal pro Jakuba Jankta (27) vůbec špatně. Užíval si hostování ve Spartě a v únoru navíc jako první český fotbalista přiznal, že je homosexuál. Uběhly ale dva měsíce a situace se rázem změnila. Z opěvovaného hráče se najednou stal padouch poté, co policistům, kteří ho na silnici zastavili, odmítl test na drogy. Blesku se navíc podařilo zjistit, že usedl za volant bez řidičského průkazu, který mu byl v minulosti odebrán. „Mohu potvrdit, že policisté při kontrole zjistili, že muži byl v uplynulých měsících úředně odebrán řidičský průkaz,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský. Nyní Jankto obléká dres italského celku Cagliari.

    Jankto letos odmítl test na drogyFoto Profimedia.cz, Sport: M. Beránek

  • Patrik Bartošák

    Když už to vypadalo, že raubíř Patrik Bartošák (30) žije konečně spořádaným životem, přišly problémy. Účastník hokejového šampionátu 2019 patřil v dresu hradeckého Mountfieldu ke konci listopadu k nejlepším gólmanům nejvyšší české hokejové soutěže. Pak to ale přišlo. Bartošáka klub vyřadil z A-týmu. Proč? Spekulovalo se o autonehodě, kterou ale vedení Hradce vyloučilo.

    Co nevyloučilo, to bylo vynechávání tréninků ze strany Bartošáka. Stejně jako před listopadovým utkáním proti Kladnu, kdy nepřišel na dopolední trénink ani na sraz před duelem s Rytíři. „Protože neomluvená absence Patrika Bartošáka na tréninku byla opakovaná a jeho jednání vyústilo v neúčast na extraligovém utkání, došlo opětovně k závažnému porušení smluvních povinností ze strany hráče. Obě strany se proto domluvily na vzájemném ukončení spolupráce,“ píše se v klubovém stanovisku. Jedná se tak o další eskapádu brankáře, který kdysi měl na to udělat kariéru v NHL.

    Patrik Bartošák u střídačky s někdejším hradeckým parťákem Henrim KiviahemFoto Michal Beránek / Sport

  • Dopingový skandál Hradce

    Dvě výhry. Tak málo stačilo hokejistům Hradci Králové k historickému triumfu v extralize. Proti třineckým Ocelářům padli ve finále 4:2 na zápasy. Nic nedali slezskému obhájci zadarmo. O to větší pak napříč hokejovou veřejností zavládlo zklamání z nepříjemného odhalení. Na konci května se totiž zjistilo, že tři hráči Mountfieldu měli pozitivní test na doping! Konkrétně šlo o útočníky Kevina Klimu (26), Martina Štohanzla (24) a beka Graema McCormacka (32). Samotní hříšníci mají pozastavenou činnost. Kauza je ještě v řešení.

    V hokejovém Hradci se rozjel dopingový nešvarFoto Sport: M. Beránek

  • Kauza reprezentantů v Belmondu

    „Všichni s náma do Belmonda, hej, hej!" skandoval kotel českého fotbalového výběru na Andrově stadionu v Olomouci vesele poté, co Češi porazili Moldavsko 3:0, čímž si zajistili postup na EURO 2024. O několik hodin dříve to ale taková zábava nebyla.

    Přišlo se totiž na to, že trojice reprezentantů Jan Kuchta (26), Vladimír Coufal (31) a Jakub Brabec (31) šla necelých 48 hodin před nejdůležitějším utkáním roku pro repre flámovat do olomouckého klubu Belmondo až do ranních hodin! Spolu s nimi byl na místě přítomen i člen výkonného výboru Fotbalové asociace ČR Tomáš Neumann, který později skončil coby kouč futsalové repre. „Uvědomuji si, že společná fotka s jedním z hráčů nepůsobí pro veřejnost důvěryhodně, ale sám jsem inicioval odchod hráčů na hotel," uvedl Neumann podle webu iSport.cz. Následovalo okamžité vyřazení hráčů z týmu. Všichni tři fotbalisti se později za svůj exces omluvili.

    Vladimír Coufal na diskotéce v OlomouciFoto iSport.cz

  • Anarchie během hokejového finále

    Chaos. Přesně tohle slovo napadne většinu lidí při sledování záběrů z dubnového krajského finále mezi Kralupami nad Vltavou a Bílinou. Vítěz měl postoupit do třetí nejvyšší soutěže. Za stavu 3:0 pro Kralupy se ale kapitán Bíliny František Bakrlík (40) pustil pěstma do soupeře Tomáše Soukupa (23) poté, co sudí odpískal Bakrlíkovi faul. Následně se do o téměř 20 let mladšího soka pustil bez rukavic. Soukup se navíc ani nechtěl rvát. Cestou do šaten pak Bakrlík ukázal na kralupské fanoušky zdvižené prostředníčky.

    To ale nebyl konec této anarchie. Agrese se z ledu přesunula i na tribunu, kde se jeden z příznivců dostal do konfliktu s hokejisty Bíliny. Nejdříve verbálně, ale později je na videu zachyceno, jak hráč Bíliny útočí na fanouška hokejkou. Ten si to nenechá líbit, bere hokejku ze střídačku a začíná s hokejistou šermovat. Do druhé ligy nakonec postoupily Kralupy, ale jejich triumf zastínila velice nepěkná záležitost.

  • Martin Fenin

    Člověk by si řekl, že už z těch lapálií vyrostl, ale bohužel ne. Martin Fenin (36), někdejší velký talent českého fotbalu, prý podle listopadového svědectví sousedů neustále dělá paseku. Ať už je to rušení nočního klidu, nadměrné užívání alkoholu, zvaní si domů pochybných partiček či jeho incidentech v garážích.

    V nich měl podle sousedů zanechávat u svého černého mercedesu solidní nechutnosti! „Fenin je často opilý, párkrát ležel i před domem. Občas přespává ve svém černém mercedesu ve společných garážích, bohužel se pak u jeho auta objevují zvratky a fekálie,“ uvedli Feninovi vytočení sousedé z domu ve Stodůlkách. Podle nich navíc od něj odešla manželka Beata i s dcerou Miou (2).

    Fotografie ze skandálu se sousedy FeninaFoto Blesk

  • Fotografie ze skandálu se sousedy Fenina
    Fotografie ze skandálu se sousedy Fenina

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###