17. dubna 2016 • 15:23

Skandální odhalení! Cyklisté měli motory v kolech i na slavné klasice

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další obří skandál se žene na světovou cyklistiku. Pozvolna se začíná potvrzovat, že technologický doping je v současnosti možná ještě větší hrozbou než ten krevní, známý z minulosti. Francouzští a italští reportéři vlastním šetřením odhalili případy použití motorů v kolech na skutečně velkých silničních závodech. Podvádělo se před několika týdny na klasice Strade Bianche a na Coppi e Bartali.



Novináři na silničních závodech Strade Bianche a Coppi e Bartali odhalili hned sedm upravených kol se skrytým motorem v různých částech rámů nebo v ráfcích. O některých z nich vypověděli, že šlo dokonce o běžné přídavné motory, jaké lze koupit v obchodě.

Novinku, která sice není překvapením, zato však hrozí rozpoutat velký skandál, přinesly italský list Corriere della Sera a francouzská televizní stanice Stade 2. Ta slibuje na dnešní odpoledne, nejspíš po skončení klasiky Amstel Gold Race, vypustit do světa všechny detaily.

Odhalení následuje poté, co byl nalezen motorek v jednom z kol na mistrovství světa v cyklokrosu.

Investigativní novináři z Corriere della Sera a Stade 2 provázeli oba závody na motorkách a pomáhali si termovizemi, vypadajícími jako televizní kamery. Právě na základě použití termovize odhalili rozdílné zahřívání rámů v místech, kde se nacházely skryté motory. Experti jim následně potvrdili, že rozdílná teplota nemohla vzniknout ničím jiným, než že byl uvnitř motor.

Konkrétní jména jezdců, kteří motor použili, zatím nepadla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud