Richard Šíma
3. září 2015 • 10:00

TREST za ostudu! Baníkovci musí makat, vlastnoručně čistí Bazaly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravští fotbalisté si musí pohárovou ostudu z Rýmařova odpracovat! A to doslova. Každé ráno nastupují v sedm hodin na šichtu, na Bazalech nafasují nářadí a zvelebují prostředí v okolí druhé plochy ostravského stadionu, který nyní slouží jako tréninkové centrum. Prostředí je to řádně zaplevelené, takže baníkovci mají plné ruce práce. V devět hodin padla, ovšem pozor, v devět třicet už musí nastoupit na dopolední trénink.



Co že to za skupinku do tepláků oděných chasníků ráno co ráno čistí zarostlé betonové ochozy hřiště na Bazalech? Á, to jsou ligoví fotbalisté FC Baník Ostrava! Za výkony, které v této sezoně podávají, a zejména za pohárovou blamáž v Rýmařově, kde vypadli po porážce 3:4, byli trenérem Radomírem Korytářem potrestáni pěti dny obecně prospěšných prací! S hráběmi, lopatami či jinými nástroji v ruce totiž zvelebují Bazaly, čili majetek města.

„To aby věděli, jak dopadnou, pokud budou ke svým povinnostem profesionálního fotbalisty přistupovat tak, jako to učinili v Rýmařově,“ zdůvodnil trest Korytář.

Fotbalisté ostravského Baníku musejí za trest pracovat na Bazalech
Fotbalisté ostravského Baníku musejí za trest pracovat na Bazalech

Nástup na šichtu mají baníkovci ráno ve tři čtvrtě na sedm. Mají patnáct minut na to, aby se převlékli do pracovního úboru.

V nářaďovně si Korytářovi svěřenci nafasují pracovní rukavice, hrábě, lopaty, ale taky pilu či sekeru. A jdou na směnu. Pod dozorem místního údržbáře Emila Kotiána plejí okolí plochy číslo 2. „Poskytli jsme hráčům také například nůžky, kterými se lépe odstraňují silnější šlahouny. Pilka a sekera slouží k odstranění křovin a dalších dřevin, za které při tréninku často zapadají míče a špatně se odtamtud vytahují,“ poznamenal Petr Konderla, provozní ředitel stadionu.

Práci hráčů ligového áčka ocení i ostravští fotbalisté mladších kategorií, také oni na Bazalech trénují a ve zvelebeném areálu se budou cítit lépe. Tím spíš, že pracovní morálka baníkovských profesionálů je údajně na solidní úrovni. Zlí jazykové tvrdí, že s takovým přístupem by Baník v Rýmařově nemohl prohrát.

Ačkoliv bylo zjevné, že někteří hráči drží určitý druh zahradnického nářadiva možná poprvé v životě, před objektivem fotografa deníku Sport většina z nich zaujatě plela přidělenou parcelu. Příkladem šel chorvatský záložník Davor Kukec, jeho práce s lopatou byla ukázková. Jiří Pavlenka, ostravský gólman, se při činnosti s hráběmi dokonce usmíval. Koho brigáda příliš nebavila, to byl záložník Vojtěch Engelmann. Nebo mu možná vadila nečekaná fotoreportérova přítomnost.

Kouč Korytář, který rýmařovskou blamáž ocenil také nespecifikovanou pokutou, věří, že baníkovské „pěstitelské práce“ mužstvo stmelí. „Kluci jsou v tom společně, vzali to velmi dobře, někteří s humorem. Jiní samozřejmě brblají, třeba Carlose Azeveda jsem velice rychle slyšel naříkat, že už ho bolí ruce. Brigáda jim skončí v pátek. Snad si za tu dobu uvědomí, jak dobře se mají v pozici prvoligových hráčů. A jak málo si toho, že v Baníku mohou hrát, vážili,“ prohlásil Korytář a ujistil, že ranní pracovní činnost mužstvo nijak neobrala o čas na trénování.

„To v žádném případě. Hráči mají po práci dopolední trénink a odpoledne další fázi. Máme co zdokonalovat, tréninky ulívat v žádném případě nebudeme,“ prohlásil trenér, který kvůli přestupům, jež má Baník pozastavené, zatím v průběhu reprezentační přestávky nepřivítal žádnou posilu kádru. Ačkoliv by ji Baník, poslední celek ligy, nutně potřeboval.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud