28. června 2017 • 11:50

Holoubek už smí trénovat v lize. Kouč Sparty se pochlubil profilicencí

Autor: jon, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Holoubek, který většinu uplynulé sezony vedl sparťanské áčko, nyní může trénovat prvoligové týmy bez omezení. Spolu s dalšími českými studenty úspěšně dokončil profilicenci UEFA, což potvrdil fotografií s diplomem na Twitteru.



Ke studiu nejvyšší možné trenérské třídy, která je nutná k řízení českého prvoligového týmu, Holoubek složil přijímací zkoušky na začátku listopadu 2015. Poměrně náročný cyklus trval rok a půl a sparťanský kouč ho úspěšně završil na konci června.

Spolu s ním byli do kurzu zapsáni například trenér Roman Kučera, hradecký kouč Bohuslav Pilný či bývalí hráči Petr Papoušek, Miroslav Holeňák, Pavel Drsek, Martin Vozábal či Martin Zbončák. Většina z trenérů závěrečné zkoušky úspěšně složila, spolu s Holoubkem také bývalý hráč Slavie či Liberce Martin Hyský, současný fotbalový expert komentující přenosy na České televizi.

Holoubkovi teď nebrání nic k tomu, aby se ujal práce v profesionálním dospělém klubu. Právě chybějící licence komplikovala jeho působení u prvního týmu Sparty. Tam figuroval jako hlavní kouč bez licence v závěru minulého roku a vydržel do března, kdy ho vedení klubu odvolalo.

Holoubek dostal u prvního týmu Sparty šanci na podzim po odvolání Zdeňka Ščasného. Úspěšný kouč mládeže ale áčko mohl oficiálně vést jen dočasně, protože v té době ještě nevlastnil potřebnou profilicenci od UEFA.

Holoubkovi se ale od začátku dařilo, mimo jiné s týmem postoupil ze skupiny Evropské ligy. Oblíbený kouč i proto u týmu zůstal i na začátku jara. Oficiálně byl ale hlavním trenérem Tomáš Požář, který jako držitel nejvyšší licence vystupoval jako hlavní trenér.

Holoubkova éra ve Spartě v číslech: velké skalpy, debuty i ztráty
Video se připravuje ...

Tento model nakonec ve Spartě neuspěl. Hra letenského týmu se od startu jara sypala a 13. března vedení klubu rozhodlo o Holoubkově a Požárově odvolání.

"Neměl jsem licenci, zodpovědnost byla rozmělněna mezi mnou a Tomášem Požárem, který tam musel být de jure napsaný. Já jsem vlivem těchto okolností neměl takovou rozhodovací moc směrem k realizačnímu týmu," uvedl Holoubek v rozhovoru pro časopis Coach, co bylo jedním z problémů během jeho angažmá.

Jaro na Spartě dokončil zkušený Petr Rada, od nové sezony už na Letné úřaduje česko-italský štáb pod vedením Andrey Stramaccioniho. Holoubek si dal po náročném období pauzu, v průběhu jara se pak vrátil k mládeži a na Spartě vedl tým do 16 let.

Trenér Sparty do 16 let David Holoubek Trenér Sparty do 16 let David HoloubekFoto Repro: Youtube.com/acspartaofficial

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud