20. prosince 2017 • 16:30

Koller o Rosickém: Skvělá technika i charakter. Měli by ho dál zapojit

Autor: iSport.cz, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potkávali se v národním týmu, jedna ruka byli při společném působení i v Dortmundu, se kterým slavili i bundesligový titul. Bývalý útočník Jan Koller ale nevěděl, že se Tomáš Rosický chystá už po podzimu pověsit kopačky na hřebík. "Nebavili jsme se o tom. Myslel jsem si, že nejdřív dohraje sezonu," řekl nejlepší střelec historie národního týmu pro deník Sport. O Rosického schopnostech vyprávěl jen v superlativech.



Sedmatřicetiletý Rosický na tiskové konferenci prohlásil, že kariéru nekončí kvůli konkrétnímu zdravotnímu problému, ale především kvůli stavu mysli. Tušil, že už nemá co nabídnout, že už nenajde motivaci. „Rozumím tomu. Ale asi je to spojené i s tím, co si protrpěl za posledních pár let," komentoval Koller rozhodnutí bývalého reprezentačního kapitána.

Vliv mohlo mít podle něj i současné postavení Sparty, pro kterou se sezona nevyvíjí příznivě. "Asi hrálo roli i to, jak se Spartě nedaří. Usoudil, že už to nemá smysl. Klobouk dolů za to, že dokázal vždycky i přes zranění najít motivaci pokračovat," dodal někdejší kanonýr.

O Rosickém, se kterým kromě působení v reprezentaci strávil i šest sezon v Borussii Dortmund, nacházel jen slova chvály. "Měl vynikající techniku, myšlení a přehled na hřišti. K tomu ale přidal i charakter, měl to v hlavě srovnané. Věděl, co chce," poklonil se Koller. "To jsou všechny atributy, které z něj mohly dělat jednoho z nejlepších fotbalistů na světě. Bohužel ho limitovala zranění," zalitoval 44letý střelec.

Jedním dechem dodal, že Rosického spolu s Petrem Čechem řadí v pomyslném historickém pořadí českých fotbalistů hned za držitele Zlatého míče Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda .

„Když přišel do Dortmundu, byl ještě kluk, ale každým rokem moudřel a víc se soustředil na fotbal. Byl to povahou introvert, ale vždycky byl oblíbený. Nebyl lídr tím, jak mluvil, ale jak hrál. Bylo mi ctí s ním působit v jednom týmu," promluvil Koller o přemýšlivé povaze svého bývalého spoluhráče.

Rosického by si dokázal představit ve vedoucí roli na Spartě. "Byl by to vhodný kandidát například pro roli sportovního ředitele," řekl Koller a vyjmenovává jeho kvality. "Má přehled o fotbale, dobré názory, umí jazyky, navíc má ve světě nějaké jméno," argumentuje.

Jaké role se Tomáš Rosický nakonec v zákulisí Sparty ujme, to zatím není jisté. Jan Koller ale dobře připomíná: "Nezapojit ho dál by byla velká škoda."

Cítím, že už bych neměl spoluhráčům co nabídnout, odůvodnil Rosický konec kariéry
Video se připravuje ...

Poslední gól! Tomáš Rosický se prosadil doma proti Karviné
Video se připravuje ...

Když milujete fotbal, milujete Rosického. Kariéra české legendy v obrazech
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud