21. ledna 2018 • 04:59

Budování Slavie: brankářská výměna, síla v obraně i mladé eso v záloze

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • Slávisté, kteří mohou tým oživit v jarní části sezony pod novým trenérem Jindřichem TrpišovskýmSlávisté, kteří mohou tým oživit v jarní části sezony pod novým trenérem Jindřichem TrpišovskýmFOTO: Koláž iSport.cz

    Od úterý čeká Slavii soustředění v Emirátech, pod dubajským sluncem bude tým úřadujících šampionů ladit formu na ligu a hon na suverénní Viktorii Plzeň proti silným soupeřům z východu. Do podoby kádru už ale klub z Edenu moc zasahovat nebude. Jen co se dotáhne odchod Jana Laštůvky a příchody Ondřeje Koláře a Stanislava Tecla, bude tým kompletní. V jaké podobě a s jakými vyhlídkami tedy aktuálně druhý celek tabulky půjde do jarní části HET ligy?

  • Brankáři

    Brankář Ondřej Kolář míří do SlavieFoto Barbora Reichová (Sport)

    Z brankářské trojice už téměř jistě vypadl Jan Laštůvka. Zkušený brankář, který přišel v létě z Karviné jako náhrada za Jiřího Pavlenku, intenzivně řeší návrat do Baníku Ostrava, se kterým v roce 2004 vyhrál titul. Podle slov Jindřicha Trpišovského by se vše mohlo vyřešit v pondělí. Kdo bude mezi tyčemi místo něj?

    Solidně se proti Žižkovu předvedl Přemysl Kovář, který za Laštůvkou i předtím za Pavlenkou plnil roli dvojky. Zřejmě se ale bude muset smířit s tím, že mu post jedničky sebere jiný bývalý strážce liberecké svatyně. Příchod Ondřeje Koláře je na dobré cestě, řeší se už jen administrativní detaily. Slavia v něm získá mladého gólmana, který na podzim patřil ke špičce ligy a který vyniká i dobrou prací nohama a rozehrávkou. Ideální do systému Jindřicha Trpišovského.

  • Obránci

    Lukáš Pokorný v druhém poločase proti Viktorii Žižkov debutoval v dresu Slavie rovnou s kapitánskou páskouFoto Jaroslav Legner / Sport

    Právě v defezivě Slavia nejvíce posilovala, získala hned dva stopery - Ondřeje Kúdelu a Lukáše Pokorného. Druhý jmenovaný, navrátilec z Montpellier, by měl hned naskočit do základní sestavy, ať už jako parťák slávistického oblíbence Simona Deliho, nebo jako jeho náhrada v případě zdravotních patálií. Pokorný je hladový po úspěchu, po velkých zápasech, v sešívaném dresu si chce vybojovat návrat do reprezentace. Slavia v něm může mít velkou zbraň.

    Narozdíl od stoperské dvojice (či trojice, podle toho, jakou sestavu Trpišovský zrovna zvolí) se kraj obrany velkých změn nedočká. Trenérský tým počítá s trojici krajních beků ve složení Michal Frydrych, Eduard Sobol a Jan Bořil, který může zahrát na obou stranách. Na čekané zůstává i talentovaný Václav Pardubský.

    Slavia mezi beky navíc zkouší i křídelníka Jana Sýkoru , který první poločas proti Žižkovu odehrál na levé straně obrany. Pro Trpišovského může být zajímavou variantou jak do formace 4-4-2, kterou nasadil právě proti Viktorii, tak na post halfbeka v systému 3-5-2, který zkoušel už proti Linense.

    Pokorný: Byli bychom srabi, kdybychom se nepokusili o titul
    Video se připravuje ...

  • Záložníci

    Mladík Pavel Bucha v přípravě se Žižkovem zaujalFoto ČTK

    Do záložní řady se v Edenu zatím sahalo nejméně, a jelikož trenér Trpišovský počítá s tím, že útočník Stanislav Tecl bude poslední posilou, zřejmě tenhle stav i zůstane. Zásadní odchody nejspíš nepřicházejí v úvahu, zatím ani v případě Tomáše Součka, o kterého jeví zájem italská Fiorentina. Mezi posily se dá pasovat snad jen Ondřej Kúdela, který může za Michaela Ngadea či právě Součka zaskočit na pozici defenzivního záložníka. Jeho role ve Slavii by ale měla být spíš ve středu obrany, stejně jako předtím v Liberci.

    Ve středu pole ale přece jen zaujala jedna nová tvář, kapitán juniorky Pavel Bucha. Dvacetiletý středopolař dostal svou první šanci v áčku už pod trenérem Šilhavým v přáteláku s Craiovou, Jindřich Trpišovský mu v zimní přípravě dává dost prostoru. V sobotu proti Žižkovu mu našel místo v základní sestavě ve středu zálohy vedle režiséra hry Josefe Hušbauera . A po zápase na něj pěl chválu.

    "Pracuje na velkém prostoru, hraje od vápna k vápnu, je využitelný na několika postech. Nechci ho přechvalovat, ale v téhle fázi vypadá velmi dobře, i proto jsme chtěli vidět, jak spolupracuje s Josefem Hušbauerem. Je to velká slávistická naděje, má šanci to ve fotbale dotáhnout daleko. Navíc je to dobrá povaha, takže se nezkazí," prohlásil hlavní kouč na Buchovu adresu. Bude právě v něm mít Slavia tajnou zbraň pro jarní část ligy?

  • Útočníci

    Stanislav Tecl se vrátí do SlavieFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Plán trenéra Trpišovského je jasný. V kádru chce mít čtyři hráče, kteří mohou hrát na hrotu, narozdíl od Jaroslava Šilhavého totiž častěji nasazuje sestavu se dvěma útočníky, ať už v systému 4-4-2 nebo 3-5-2. Může se jistě spolehnout na dvě věže Milana Škodu a Tomáše Necida , kteří se na podzim postarali o deset slavistických gólů.

    K tomu přidejme Micka van Burena. Ten přicházel do Slavie jako forvard, většinu zápasů ale odehrál na křídle. Pod Trpišovském by se ale měl vrátit na hrot, kde odehrál druhou půli přípravy proti Žižkovu. Vidle do plánů hodilo slávistickému realizačnímu týmu jen nešťastné obnovené zranění Murise Mešanoviče.

    Trpišovský: Příchody? Prioritou je Standa Tecl, jinak počet i kvalita dostačuje
    Video se připravuje ...

    "Murisovi se ale bohužel už potřetí obnovilo zranění, které měl dvakrát na podzim, navíc rezonance odhalila vážnější problém, takže celou jarní část stoprocentně neodehraje," okomentoval stav bosenského šikuly Trpišovský. Řešení celé situace je ale pro Slavii až překvapivě jednoduché, místo lovení na přestupovém trhu si stáhne z Jablonce Stanislava Tecla.

    "Je pro nás první volbou, do našeho fotbalu by se hodil, navíc ve Slavii byl," okomentoval zájem o 27letého kanonýra slávistický trenér. Tecla může zpět do Edenu nalákat fakt, že by se ve slávistickém dresu konečně představil v útoku, nikoli na křídle. Jestli mu vydrží podzimní forma, která ho s osmi vstřelenými brankami vynesla na druhé místo tabulky střelců, Slavie z toho může jen profitovat.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud