Jakub Dvořák
2. února 2018 • 04:55

Jak se změní na jaře sestava Sparty? Tři posily v základu, Ristič je na hraně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta se mění. Na co si fanoušci během podzimní části sezony zvykali, už je opět minulostí. Letenští v zimním přestupovém termínu opět sáhli do kádru. Osm hráčů z prvního mužstva zamířilo pryč, šest jich naopak dorazilo. Jak trenér Andrea Stramaccioni poskládá na jaře sestavu s posilami, jako jsou Nicolae Stanciu, Guélor Kanga či Mihailo Ristič?



„Chceme posílit zálohu o kreativní hráče,“ vyhlásil po svém nástupu do funkce sportovní ředitel Zdeněk Ščasný a na Letné začalo být živo. Osm tváří šlo z kádru ven, šest dovnitř. Ačkoliv se to nezdá, na Spartě proběhla další mini revoluce, podobná té, kterou klub rozjel v létě.

Jak by tedy mohla pozměněná sparťanská sestava na jaře vypadat?

Začněme u posil do středové řady. Nejdříve se z hostování v Liberci vrátil defenzivní štít Jiří Kulhánek a po něm do týmu postupně přišli Nicolae Stanciu (Anderlecht), Mihailo Ristič (hostování z Krasnodaru) a Guélor Kanga (CZ Bělehrad).

Na tři pozice středních záložníku tak rázem vznikl obrovský přetlak. Nedá se však předpokládat, že by rekordní posila v historii nejvyšší tuzemské soutěže přišla do české ligy za 96 milionů korun zahřívat lavičku. To samé platí i o dosud stabilním členovi základní jedenáctky CZ Bělehrad.

A tak je víceméně jasné, že duo Stanciu, Kanga zkrátka minimálně na začátku ligy ovládne střed pole. A to na úkor Martina Frýdka a Michala Sáčka. Boj vznikne o pozici šestky, kterou dosud zastával zkušený Rio Mavuba, ale navrátivší Kulhánek motá svými výkony trenérům hlavy. A ve hře je i posila z ruského Krasnodaru Mihailo Ristič, který sice nejraději operuje na pozici „osmičky“, ale zvládnout dokáže i defenzivnější roli.

Ideální sestava Sparty podle Sportu a další možné varianty

Jaké možnosti do základní sestavy bude mít Sparta během jara?Foto lineupbuilder.com

Nová tvář bude během jarní části HET ligy i mezi třemi tyčemi. Jelikož Pražané uvolnili dosavadní slovenskou jedničku Martina Dúbravku do anglického Newcastlu na půlroční hostování s opcí, našli si na přestupovém trhu nového gólmana. Stal se jím 30letý Florin Nita z rumunského FCSB.

Až nevšední přetlak vznikl Letenským na levé straně obrany. Stramaccionimu se v tuto chvíli nabízí na post krajního obránce až šest variant! Kromě bosenského reprezentant do 21 let Eldara Čiviče jsou v zástupu Michal Kadlec , Costa , Bogdan Vatajelu, Mihailo Ristič a v případě nouze i Martin Frýdek.

Zimní příchody a odchody ve Spartě 
Příchody Odchody
Nicolae Stanciu Georges Mandjeck
Guélor Kanga  Lukáš Mareček  
Florin Nita  Vjačeslav Karavajev 
Mihailo Ristič  Martin Dúbravka
Jiří Kulhánek (z hostování) Marc Janko (v jednání)
Zinedin Mustedanagič (z hostování)  Jonathan Biabiany (v jednání)
  Néstor Albiach (v jednání)
  Lukáš Juliš (v jednání)

Naopak značně oslabila pravá strana obrany. Po odchodu Vjačeslava Karavajeva do nizozemského Vitesse Arnhem zbyl Spartě jediný klasický pravý bek, Ondřej Zahustel . Případnou náhradu však zatím hodlá hledat z vlastních zdrojů.  Na herním soustředění v Málaze mužstvo doplnil z juniorky Jan Pavlík a podle informací Sportu budou v následujících dnech Pražané na nezvyklé pozici testovat i Michala Sáčka, Davida Hovorku a Semiha Kayu.

„Pokud bychom viděli, že máme velký problém, tak bychom to do začátku ligy ještě určitě řešili,“ vyjádřil se ředitel Ščasný pro Sport ohledně případné náhrady za Karavajeva.

Kromě něho opustili Spartu, nebo mají svolení hledat si nové angažmá, v zimním přestupovém období Jonathan Biabiany, Marc Janko, Georges Mandjeck, Lukáš Mareček , Martin Dúbravka a na hostování by měli zamířit Néstor Albiach a Lukáš Juliš.

Vyloučeny však nejsou další případné změny, jelikož v současnosti čítá letenská družina 26 hráčů, což je na 14 ligových zápasů zbytečně mnoho.

Ščasný: Stanciu mě lidsky překvapil svou skromností
Video se připravuje ...

Jaké možnosti do základní sestavy bude mít Sparta během jara?
Jaké možnosti do základní sestavy bude mít Sparta během jara?

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud