Jonáš Bartoš
2. února 2018 • 12:14

Plzeňské opory nabírají formu: nejen gólový Krmenčík a aktivní Petržela

Vstoupit do diskuse
0
  • Milan Petržela (na snímku s Janem Kopicem) a dvougólový Michael Krmenčík (vpravo) patřili k nejlepším hráčům Viktorie Plzeň v utkání s Legií VaršavaMilan Petržela (na snímku s Janem Kopicem) a dvougólový Michael Krmenčík (vpravo) patřili k nejlepším hráčům Viktorie Plzeň v utkání s Legií VaršavaFOTO: Koláž iSport.cz

    Legrace stranou. S nástupem herního soustředění ve Španělsku už plzeňští fotbalisté evidentně nechtějí na hřišti cokoliv podcenit. Po přídělech se Salcburkem (0:5) i s čínskou Šanghají (1:5) nastoupilo ve čtvrtek proti Legii Varšava úplně jiné mužstvo. Jasná výhra 5:1 vzešla z disciplinovaného, dominantního výkonu především těch hráčů, kteří mužstvo táhli úspěšným podzimem. Komu se proti lídrovi polské tabulky obzvlášť dařilo?

  • Gólostroj Krmenčík

    Michael Krmenčík dává svůj druhý gól v zápase proti JablonciFoto Michal Beránek (Sport)

    Rozjel akci před Kopicovým gólem, následně přidal druhou a třetí plzeňskou trefu. Michael Krmenčík navazuje na vydařené období, kdy během plzeňské podzimní jízdy zvládl ve 20 zápasech 16 branek. Západočeský tank pokračuje v kadenci i během přípravy a v zápase s Legií to jen potvrdil. „Je rychlý, silný, dají se s ním na hrotu hrát dlouhé míče za obranu. Sedí nám do systému s rychlými protiútoky. Je součástí celého soukolí, které by bez něj, stejně jako bez jiných hráčů, nefungovalo tak dobře,“ hodnotil Krmenčíkovo vystoupení proti Legii asistent trenéra Dušan Fitzel.

  • Aktivní Petržela

    Gólová radost Jana Kopice a Milana Petržely v přípravě Plzně proti Legii VaršavaFoto FCVP/ Václav Šubrt

    Milan Petržela byl ještě zkraje podzimu hráčem mimo sestavu, mužem, který měl svolení hledat si jiné angažmá. Jenže situace se úplně obrátila. Pod Pavlem Vrbou nevídaně ožil a vybojoval si znovu místo v základní sestavě.  V červnu bude plzeňskému srdcaři už 35 let, on však nemíní sundat nohu z plynu. Dařilo se mu i proti Legii – na pravém kraji zálohy pořádně zatápěl soupeřovým obráncům, Adam Hloušek, na kterého hrál, měl s drobným rychlíkem plné nohy práce. Petržela se dostal do několika slibných šancí, připravil i branku pro Michaela Krmenčíka.

    „Jsem tam od toho, abych góly dával nebo na ně přihrával. Tentokrát jsem něco připravil, takže mírná spokojenost tam je. Ale pochopitelně bych chtěl branky i střílet,“ pravil po utkání. Zkušenému záložníkovi v létě (podobně jako Davidu Limberskému) končí smlouva, nicméně plzeňské vedení chce s oběma matadory pokračovat ve spolupráci a podepsat další kontrakt, aby si v případě titulu na podzim oba zahráli Ligu mistrů. 

  • V obraně šéfuje Hubník

    Roman Hubník po vítězství Plzně nad JabloncemFoto Michal Beránek (Sport)

    Na podzim často nebyl k dispozici kvůli zdravotním problémům, nedařilo se mu najít herní rytmus. Ke konci roku se ale Roman Hubník vrátil do své obvyklé pohody, kterou si přenáší i do zimní přípravy. Plzeňský kapitán hru skvěle řídí, v takové formě je znovu jasným lídrem týmu. Proti Legii podal solidní výkon, znovu ukázal, že plzeňská defenziva s ním a bez něj znamená obrovský rozdíl. Během přípravy, kdy Plzeň schytala dva pětigólové nášupy, mužstvo nejčastěji inkasovalo právě ve chvíli, kdy Hubník odpočíval na střídačce a na hřiště pustil své kolegy. Proti Legii odehrál poprvé v přípravě celé utkání a až na závěr duelu, kdy Západočeši pustili svého soupeře víc do hry, držel se svými parťáky protivníka na velký dohled od Kozáčikovy branky.

  • Sehraná základní sestava

    Plzeňští fotbalisté v přípravném utkání s Legií VaršavaFoto FCVP/ Václav Šubrt

    Pavel Vrba poprvé během přípravy neprotáčel kompletní jedenáctky. Od začátku nastoupili ti, co odehráli na podzim největší porci zápasů. Šlo o ideální základní sestavu, která má největší šanci zahájit na trávníku i ostré jarní boje. Sehranost zkušených borců se proti Legii okamžitě projevila. Západočeši polského lídra jasně přehrávali a vytvářeli si znatelnou převahu. Výsledkem byly tři rychlé branky během prvního poločasu, na ně navázaly další dvě po přestávce. Je vidět, že kvalita z týmu přes zimu nezmizela a pokud hráči vydrží na jaře podávat podobné výkony, těžko jim někdo titul sebere. „Příprava se posouvá směrem, jakým chceme. Dnes jsme zvítězili nad silným soupeřem a zahráli si příjemný fotbal. Z tohoto pohledu jsme spokojeni. Stále jsme si vědomi, že máme své nedostatky, které musíme zlepšit,“ pochvaloval si Fitzel.

  • Michael Krmenčík dává svůj druhý gól v zápase proti Jablonci
    Michael Krmenčík dává svůj druhý gól v zápase proti Jablonci

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud