5. dubna 2018 • 10:15

Unikátní dresy Baníku. Po Plzni se ani nepraly, má to svůj důvod

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský Baník nastoupil proti mistrovské Plzni v dohrávce 19. kola HET ligy (0:0) v nezvyklých barvách. Tradiční modrobílou kombinaci vystřídaly červenobílé pruhy. Klub si tím připomínal 95. výročí premiérového soutěžního zápasu. Přesně v takových dresech vyběhli hráči SK Slezská 4. března 1923 na Nové střelnici do boje proti ostravskému Slovanu. Hrané dresy teď půjdou do aukce. Ani se nebudou prát, jen se vysuší.



„Super, dresy byly krásný,“ ocenil vzpomínkovou akci baníkovský záložník Martin Fillo. „Doufám, že i tohle si všichni užili.“ Na retro dresy reagoval i baníkovský kotel. Ve druhém poločase fandové roztáhli transparent s historickým obrázkem týmu SK Slezská. Pod tím nápis: Klub hornických synků.

„Klubovými barvami Baníku jsou modrá a bílá, ale málokdo ví, že v prvopočátcích Baníku tomu tak nebylo a první zápasy odehrál Baník v pruhovaných bíločervených dresech,“ vysvětlil historik klubu, dlouholetý trenér a funkcionář Jaroslav Janoš. „Kdybychom chtěli být přesní, museli bychom z dresů odstranit dokonce i čísla, neboť ta se na fotbalových dresech poprvé objevila až v roce 1928. To by ale bylo proti současným regulím ligy.“

Originální dresy, v nichž Baník vybojoval bod s lídrem tabulky, půjdou do dražby. Výtěžek z aukce půjde na nově založený Nadační fond Baník. „Ty dresy ani nebudeme prát,“ upozorňoval vedoucí mužstva Roman Fiala. „Hned po zápase každý hráč svůj dres podepsal, usuší se, zapečetí a půjdou do dražby.“

Baníku se v nezvyklých barvách navíc dařilo. V souboji posledního s prvním týmem tabulky hráči urvali cenný bod za bezbrankovou remízu a oživili naděje na záchranu v lize.

CELÝ SESTŘIH: Baník - Plzeň 0:0. Vydřená remíza, domácí zachránilo břevno
Video se připravuje ...

Ostrava - Plzeň: Další povedené choreo domácích – první jedenáctka SK Slezská
Video se připravuje ...

Ostrava - Plzeň: Grandiózní choreo – fans chtějí Baník zpět na Slezsko
Video se připravuje ...

Ostrava - Plzeň: Břevno! Chorý v poslední sekundě nastavení hlavičkoval do brankové konstrukce
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud