Michal Koštuřík
15. května 2018 • 21:15

V Jihlavě brousí nový diamant. Mara? Přeroste českou ligu, zní z klubu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Narodil se před třiadvaceti lety na Štědrý den. Jihlava si ho letos nadělila těsně po Vánocích. Kamso Mara? Moc povedený dáreček. Samá ruka, samá noha, sebevědomá technika, kvalitní střela. Česká liga objevuje nový africký diamant. „Ještě není vybroušený,“ brzdí trenér Martin Svědík nadšení ze záložníka z Guineje. Přesto byl dominantní i proti Spartě.



Ještě s příchodem zimy šlo o typického borce z ranku „no name“. Nějaký Kamso Mara, který odehrál šest zápasů ve FNL za Vlašim a nedal ani gól… Ten má spasit Jihlavu? Otazníků plno, pochybností ještě víc. Jenže ten kluk fakt umí. „Zlepšuje se zápas od zápasu, má obrovský potenciál,“ všímá si ředitel klubu Jan Staněk.

Za sedm startů v HET lize toho stihl Mara hodně. Když dostal v Olomouci poprvé šanci v základu, vydržel na hřišti jen 55 minut. Pak přišla červená karta a nazdar. Další kolo stop. Jenže kouč Svědík mu dál věřil. V zápase se Sigmou ho přesvědčil, že na to má. Vyloučení? Stane se. Daň z nezkušenosti, přemotivovanosti, chabého renomé u sudích.

„Tuším, že stejný problém měl i ve druhé lize. Říkali jsme mu, ať si z toho nic nedělá. Byla v tom přemíra snahy, navíc pro rozhodčí jsou tito neznámí hráči snadným terčem. Dvě žluté karty nebyly úplně spravedlivé,“ mínil Staněk.

Jihlava - Sparta: Mara jako Zidane: krásnou kličkou se uvolnil a založil útočnou akci
Video se připravuje ...

Guinejská laň se stala po vypršení trestu nepostradatelnou. Poslední čtyři zápasy odehrál Mara bez střídání. Dlouhým elegantním krokem a silou v soubojích připomíná zlínského Ibrahima Traorého. Na Bohemians přispěl krásným gólem zpoza šestnáctky k remíze 1:1, v Liberci si zapsal asistenci. „Levačku má velmi dobrou, pravačku na opírání,“ charakterizoval Svědík jeho střelecké vlohy.

Mara v lize
Zápasy: 7
Minuty: 423
Góly: 1
Asistence: 1
ČK: 1

Evidentně ho nechce přechválit. Ví, jak křehká je psychika afrických hráčů. „Ze začátku musel vstřebávat spoustu taktických věcí, proto se hned neprosadil do sestavy. Když do toho naskočil na Dukle, bylo to hrozné,“ vybavuje si kouč první týdny posily, kterou předtím znal jen okrajově z Vlašimi.

Záhy však poznal, že ve francouzsky mluvícím mladíkovi dřímá něco většího. Stojí za to se s ním dřít, opakovat mu základní fotbalové věci. A pak s hrdostí sledovat, jaké dělá pokroky.

Bohemians - Jihlava: Mara se napřáhl z hranice vápna a nádhernou střelou překonává Fryštáka 1:1!
Video se připravuje ...

„V obraně občas nedrží prostory, ve kterých má být. Když jsme měli se Spartou přečíslení a mohl to dát do křídla, vystřelil,“ našel Svědík pihy na jeho posledním výkonu, kterým zastiňoval i hvězdy protivníka.

„Takový typ hráče v Jihlavě nemáme, proto je pro nás velmi platný. Postupně se do toho dostává,“ ocenil kouč, jehož středové řadě dal Mara jiný rozměr. „Proti Spartě byl vynikající, sebevědomý. Hráčům soupeře se vyrovnal úplně ve všem. To je obrovská věc,“ tvrdil Staněk.

Na Vysočinu přišel na doporučení. „Setkali jsme se s jeho manažerem, který se dokázal dohodnout s Vlašimí, aby k nám Kamso přišel. Trenérům se na začátku přípravy líbil, tak jsme to dotáhli. Viděli jsme v něm velký potenciál. Navíc je to skvělý kluk do party. Učí se česky,“ uvedl ředitel klubu.

Zatím jde o půlroční hostování, Jihlava ale po sezoně uplatní opci. V Marovi vidí do budoucna významný obchodní artikl. Tento záložník nebude k mání za pár šupů. „Čím víc bude mít zkušeností, tím bude hrát líp. Myslím, že přeroste Česko. Nevidíme v něm hráče, kterého bychom pouštěli v rámci naší ligy,“ vzkázal Staněk tuzemské elitě, která už Guinejcovo jméno zná.

Jihlava - Sparta: Jihlava kontruje: vedle střílel Mara, Nita se zlobil na spoluhráče Kayu
Video se připravuje ...

Záložník Kamso Mara (vlevo) v utkání se Spartou
Záložník Kamso Mara (vlevo) v utkání se Spartou

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud