Jonáš Bartoš
17. července 2018 • 17:05

Krmenčík za 300 milionů? Taková nabídka teď nepřišla, říká Šádek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v zimě měl Michael Krmenčík nakročeno k tomu, aby z Plzně zamířil na zahraniční angažmá. Jenže zástupci Viktorie řekli NE, i když se hrálo o sumu 300 milionů korun. Vidina titulu a přímého postupu do Ligy mistrů byla lákavější, proto klíčový útočník zůstal. Nejlepší střelec uplynulé sezony zatím nikam nepřestupuje ani v létě. „Odchod Michaela Krmenčíka není na pořadu ne,“ prohlásil generální manažer klubu Adolf Šádek s tím, že lákavá nabídka podobná té v zimě zatím nepřišla.



Plzeň si Krmenčíka pojistila na konci podzimu, kdy s hráčem prodloužila smlouvu do roku 2021. Představitelé klubu dobře věděli, proč to dělají. Západočeský šutér měl za sebou snový půlrok, kdy mu to pálilo v Plzni i v reprezentaci. Zájemci se v zimě na robustního střelce jen hrnuli (Leeds, Bordeaux, Newcastle), jenže západočeský klub chtěl svého střelce za každou cenu udržet.

Plzeň dokonce odmítla nabídku na 300 milionů korun. „Pochopil jste to správně,“ potvrdil lákavou sumu s půlročním odstupem na úterní předsezonní tiskové konferenci generální manažer klubu Adolf Šádek. „Ale nebylo by teď vhodné říkat, který klub za něj tu nabídku dal. My jsme ji odmítli s vědomím, že hrajeme o titul a byla tam vidina Ligy mistrů. Že jsme ho neprodali teď je proto, že nabídka nebyla taková, aby nás uspokojila,“ srovnal Šádek situaci s aktuálně probíhajícím letním přestupovým oknem.

Kolem Krmenčíka znovu krouží zahraniční zájemci (hráčův agent Dalibor Lacina zmínil konkrétní nabídky od Leedsu, Bordeaux a Empoli), ale Plzeň zatím neměla důvod nikomu z nich kývnout. Pokud ale nabízená suma znovu atakuje hranici 300 milionů korun, Viktoria je připravená o prodeji svého útočného klenotu jednat.

Generální manažer Plzně Šádek: Příchod Buchy jsme nezvažovali ani minutu
Video se připravuje ...

„Asi jo, ale taková nabídka nepřišla,“ reagoval Šádek. „V létě v podstatě nebyly reálné nabídky, o kterých bychom se bavili. Téma odchod Michaela Krmenčíka teď není na pořadu dne. Ale přestupové okno se otevřelo před šestnácti dny, mistrovství světa skončilo v neděli. Větší kluby teprve začnou být na transferovém poli aktivní a je na nás, jak se k tomu postavíme, pokud se něco objeví,“ dodal čelní představitel mistrovského klubu.

Plzeň už podobně postupovala u Michala Ďuriše . Slovenský reprezentant nabral v sezoně 2015/2016 životní formu, v Plzni byl nejlepším střelcem a mužstvu pomohl k titulu. Už po povedeném podzimu měl nabídky, ale klub všechny odmítl. Ďuriš nakonec přestoupil v lednu 2017 do ruského Orenburgu za nižší sumu, než kterou kluby nabízely rok předtím.

Nemůže se opakovat stejná situace i u Krmenčíka, že Plzeň nevyužije ideální čas k prodeji a nakonec na svém útočníkovi nevydělá tolik, kolik by mohla? „To je vždycky otázka úhlu pohledu. Vy se na to díváte z ekonomického pohledu, my na tom těžíme ze sportovního. Kdyby (Krmenčík) v zimě odešel a my jsme neudělali titul, dokážu si představit, že bychom byli pranýřovaní za to, že jsme pustili nejlepšího střelce v době, kdy jsme hráli o titul a měli možnost postoupit přímo do Ligy mistrů,“ bránil Šádek rozhodnutí klubu.

Krmenčík se Plzni i přes slabší jaro vyplatil a mužstvu pomohl k cenným výsledkům. „Postup do Ligy mistrů nám v podstatě skoro zdvojnásobil peníze za Krmenčíka a ještě jsme ho tady udrželi. Je naprosto běžné, že ve fotbale riskujete to, že se hráč zraní nebo ztratí formu a jeho cena už nebude taková. Toho jsme si byli plně vědomí a jsme rádi, že Michael neodešel a zůstal,“ těšilo Šádka.

Bucha? Z našeho pohledu naprosto v pořádku

Do Plzně naopak v létě zamířili jiní zajímaví hráči. Po trojici Pernica , Ekpai, Procházka i mladý talent Pavel Bucha, který dal výpověď ve Slavii a do Plzně přišel jako hráč bez profesionální smlouvy zadarmo.   

Slavia je pochopitelně naštvaná a zpochybnila Buchovu výpověď, celý transfer ještě bude mít dohru. „Ve světě velkého fotbalu se nehraje na nějakou schovávanou. Pavla jsme sledovali delší dobu, učinili jsme na něj zcela korektní nabídku v době, kdy měl hráč profesionální smlouvu ve Slavii. Pak ji neměl, ale z našeho pohledu bylo naprosto v pořádku, že jsme Pavla Buchu angažovali do Plzně,“ vysvětloval Šádek. „Stáli jsme o něj v době, kdy byl hráčem Slavie. Mělo to jiný průběh, než standardní transfer. Za nás to ale bylo tak, jak mělo být a je dobře, že je v Plzni.“

Nemá Plzeň strach, že se objeví i v jejím kádru hráč, který podá výpověď a odejde bez finanční náhrady ke konkurenci? „Když porušujete nějaká pravidla a nechováte se tak, jak máte, jsou orgány, které to posuzují. Nechci se k tomu moc vyjadřovat, ale když se budeme k hráčům či zaměstnancům chovat tak, jak nemáme a dostane se to do fáze, kdy to někdo posuzuje, riziko to vždycky je,“ uvědomil si Šádek.

„Je to jako, když jezdíte v autě opilý. Máte jen kliku, dokud vás nechytnou, pak jste dojezdili. Zrovna v našem případě je to blbé přirovnání, vždycky řeknu nějakou blbost,“ rozesmál plzeňský boss novináře v tiskovém středisku Doosan Areny. Všichni si vzpomněli na aféru Davida Limberského , který boural v opilosti a přišel o řidičský průkaz, od klubu pak schytal tučnou pokutu. „Ale znovu říkám – postupovali jsme, jak jsme měli a je dobře, že je Pavel Bucha v Plzni,“ zdůraznil Šádek.

Vrba: Z posil mohou někteří nastoupit už v prvním zápase. Bucha musí být trpělivější
Video se připravuje ...

Na video se mi dívá špatně. Je proti nám obráncům, usmívá se Hubník
Video se připravuje ...

Plzeň má nové dresy. Podívejte se, jak je Viktoria představila
Video se připravuje ...

České Budějovice - Plzeň 3:4. Řezníček dal hattrick, trefila se i posila Ekpai
Video se připravuje ...

Posila Plzně Ekpai: Chci odevzdat pokaždé maximum. Začínám se učit česky
Video se připravuje ...

Vrba vtipkoval: Slíbil jsem Řezníčkovi, že dokud bude dávat hattrick, bude hrát
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud