19. července 2018 • 05:00

Slavia s novým majitelem? Vztahy v Číně posilují, na scéně je další obr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slávistické vedení posiluje v Číně vztahy se spřízněným klubem Kuoanem Peking. A mluví se dokonce o tom, že by jeho většinový vlastník, holding Sinobo Group, tým z Edenu rovnou převzal. Pozornost v každém případě vzbudilo to, že ve skupině funkcionářů českého vicemistra překvapivě chybí generální ředitel klubu Martin Krob. Sestav si vlastním tým z hráčů fotbalové ligy a hraj o 200 tisíc >>



Předseda představenstva Slavie  Jaroslav Tvrdík umístil v úterý ráno na sociální síť Twitter fotku, na níž jím vedená delegace červenobílých sedí u jednoho stolu a družně debatuje se zástupci čínského klubu Kuoan Peking. „Dva kluby, jedna rodina,“ připojil k tomu Tvrdík svůj komentář. Oba kluby utužují a ještě vylepšují své vztahy, které si nastavily už v minulosti. Mohou se propojit natolik, že by mohly mít stejného majoritního vlastníka?

Slavii koupila čínská firma CEFC Europe, jejíž mateřské společnosti pomohl před necelými dvěma měsíci z problémů a dluhů gigant CITIC Group. Většinovým majitelem Kuoanu Peking je Sinobo Group – a ta začala být aktivní i v Edenu. Už v červnu se podle informací Sportu lidé ze CITIC Group nechali slyšet, že uvažují o prodeji klubu či podílu v něm jedné z firem holdingu Sinobo. Obě společnosti se ostatně dělí o Kuoan Peking: loni v lednu v něm posledně jmenovaný developerský obr získal 64 procent akcií.

Aktuální situace Slavie je taková, že navenek je vidět v první řadě CITIC Group, kterou Tvrdík prezentuje jako generálního partnera a její jméno bude nově na dresech. Sinobo zase bude podle všeho ovlivňovat chod klubu v pozadí. To může vést ke změnám v managementu klubu.

Náznaky nejisté budoucnosti se týkají především generálního ředitele Martina Kroba. Zatímco do Číny vyrazili Tvrdík, členové představenstva Tomáš Bůzek a Tomáš Syrovátka, sportovní ředitel Jan Nezmar a šéftrenér mládeže Jiří Plíšek, on pro mnohé překvapivě nikoli. Někteří fanoušci také hned na jeho absenci upozornili.

Právě Krob se po letních přestupech vyslovil pro revizi přestupové politiky, skromnější cestu a sázku na talenty. Slavia jde ovšem po období nejistoty opačným směrem a nešetří, v létě přivedla hlavně nejdražšího hráče ve své historii: Alexandr Baluta ji přišel na 68 milionů korun. Kromě toho Krobova pozice ve sportovní oblasti oslabila po nástupu Nezmara a trenéra Jindřicha Trpišovského. „Rozhodnutí o představenstvu klubu je právem a náleží ve všech klubech světa výhradně vlastníkům,“ vyjádřil se obecně v minulých dnech Tvrdík.

„Dva kluby, jedna rodina,“ napsal Jaroslav Tvrdík na Twitteru k fotografii z jednání v Pekingu
„Dva kluby, jedna rodina,“ napsal Jaroslav Tvrdík na Twitteru k fotografii z jednání v Pekingu

Spolupráce mezi nejstaršími kluby z Číny a Česka funguje už pár měsíců. V dubnu se dohodly, že spolu budou kooperovat na profesionální a mládežnické úrovni. Šéf skupiny Sinobo Čou Ťin-chuej byl v tu dobu i v Praze a mimo jiné se sešel s českým prezidentem Milošem Zemanem , jemuž předal dres Kuoanu Peking. Tvrdík pak s Čou Ťin-chuejem navštívil finále MS v Moskvě. „Když vám šéf nařídí účast na fotbale,“ poznamenal Tvrdík se smajlíkem na Twitteru.

Kuoan Peking patří mezi nejpopulárnější čínské kluby, hraje za něj například útočník Cédric Bakambu, který nastoupil v uplynulé sezoně proti Slavii ještě v dresu Villarrealu. Trenérem tohoto čínského týmu je pak Němec Roger Schmidt, který předtím vedl například Leverkusen.

Má pozice ve Slavii? Už není tak silná jako dřív, říká kapitán Škoda
Video se připravuje ...

Přestup Trezegueta nevyjde. Počkáme na speciální posilu, věří Trpišovský
Video se připravuje ...

Chceme vyhrát titul. Ale nerad vykřikuju hesla, říká Trpišovský
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Rostov - Slavia 1:2. Sešívaní zvládli generálku před ligou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud