30. července 2018 • 05:00

Sparta hrála s jedním Čechem. Cizinci musí být lepší, teď nejsou, řekl Siegl

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před týdnem v úvodním kole s Opavou pouze tři, v 2. předkole Evropské ligy proti Subotici dva a v neděli v Jablonci (2:1) už jen jeden. Fotbalisté Sparty nastoupili k nedělnímu ligovému utkání s jediným Čechem v základní sestavě, což se ještě nikdy předtím v 125leté historii klubu nestalo. Z vybrané jedenáctky po čtvrtečním propadáku v Srbsku vypadl Jiří Kulhánek, tuzemský fotbal tak už zastupoval jen univerzál Martin Frýdek, který se přesunul na jeho místo do středu zálohy.



Když loni v létě společně s italským koučem Andreou Stramaccionim přicházela na Letnou jedna zahraniční posila za druhou, někteří fanoušci v lehké nadsázce skládali možnou sestavu, aby byla zcela bez Čechů. Uběhl rok - Mandjeck, Biabiany, Mavuba, Janko a další tehdejší nové tváře jsou v klubu buď na odpis, nebo už z něj zcela zmizely. Projekt internacionalizace Sparty ale (ne)úspěšně pokračuje dál.

 „Je jedno, kolik hraje cizinců a Čechů. Na druhou stranu v tom, jaký je Sparta kolos a kolik vychovává hráčů, tak je to málo. Ale pokud chce hrát světový fotbal a zahraniční hráči budou převyšovat ty domácí, tak v tom problém nevidím. Teď se to ale neděje, někdy jsou čeští hráči lepší,“ řekl o netradičním složení sestavy v televizním studiu O2 TV Sport Horst Siegl, sparťanská legenda.

A ryze zahraniční úvodní sestava Pražanů je pořád blíž a blíž. „Člověk na hřišti nějak nevnímá, jestli je Čech. Jsem rád, že hraju,“ podotkl po nedělním zápase Martin Frýdek, poslední mohykán Letenských.

Shrňme si, jak byla v Jablonci jedenáctka letenských národnostně složená. Tři Rumuni (Nita, Chipciu, Stanciu), dva Srbové (Radakovič, Plavšič), Turek (Kaya), Gabonec (Kanga), Izraelec (Ben Chaim), Ghaňan (Tetteh), Zimbabwan ( Costa ) a Čech (Frýdek). Ještě před dvěma lety by něco podobného vypadalo reálně leda tak v simulátoru fotbalového manažera na počítači. Pestrý mix v průběhu zápasu postupně doplnil další Srb Vukadinovič společně s českou dvojicí Šural , Kulhánek.

CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Sparta 1:2. Debut Ščasnému vyšel, Letenští znovu v lize vyhráli
Video se připravuje ...

Právě střídající Vukadinovič pohotovu dorážkou zvýšil na 2:0 a dal Spartě alespoň na chvíli větší klid. Po snížení se Pražané však v závěru zase museli o výsledek strachovat. Srbský rychlík s blonďatým melírem ovšem nevnímá negativně, že v domluvě letenských fotbalistů na hřišti už téměř schází čeština.

„Komunikujeme anglicky a je tam i spousta hráčů z Balkánů, já s tím nemám problém. Fotbalově si rozumíme, nebylo to pro mě nějak zvláštní,“ řekl Vukadinovič k babylonu v kabině. Ten mimochodem po letech strávených v nejvyšší tuzemské soutěži mluví česky výborně.

A při shodě okolností může brzy skutečně dojít k tomu, že sestava Sparty bude čistě zahraniční. Třeba kdyby Frýdka v budoucnu nahradil Srb Mihailo Ristič, který se nadějně jevil v přípravě. Na další šanci si teď zřejmě bude muset počkat Jiří Kulhánek, jehož se dočasný trenér Zdeněk Ščasný rozhodl v Jablonci vyměnit Costou. Frýdek se z pozice levého beka přesunul do středu zálohy a na dvaadvacetiletý defenzivní štít místo nezbylo.

„Chtěl jsem do hry dostat Costu, který dokáže přinést nasazení a srdce. A pak jsem věřil, že Martin v záloze odvede lepší práci, podle mě podal velmi dobrý výkon," vysvětlil Ščasný a pochválil jediného Čecha své sestavy.

S kolika domácími hráči Sparta ve čtvrtek vyrukuje do odvety Evropské ligy se Suboticou?

Ščasný po Jablonci: Byly to nervy. Zlom může být postup přes Suboticu
Video se připravuje ...

Vukadinovič po Jablonci: Důležitá výhra. Po zápase se Suboticou s námi mluvil Rosický
Video se připravuje ...

Jablonec - Sparta: Žolík Vukadinovič! Krátce po příchodu na hřiště zvýšil na 2:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud