Michal Kvasnica
13. října 2018 • 15:58

Africký teenager Dukly začíná zářit. Má neskutečný potenciál, ví Skuhravý

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z nejhoršího Dukla pořád není venku, rehabilitace po špatném úvodu sezony ještě nějaký čas zabere. Zlepšený herní projev spojený s příjemným bodovým ziskem během posledního měsíce však na Julisce dodává optimismus. Stejně jako výkony Mohameda Doumbii, nenápadného afrického teenagera uprostřed zálohy. „Má neskutečný potenciál,“ říká trenér Roman Skuhravý.



Afrika po česku? Ve FORTUNA:LIZE nic neobvyklého. Střed zálohy ve Spartě drží pevně v rukou Guélor Kanga, ve Slavii se etabluje Ibrahim Traoré a v Liberci zaujal Oscar Dorley. Nyní to vypadá, že na stejné pozici našla novou oporu také Dukla. Mohamed Doumbia, 19letý záložník z Pobřeží slonoviny, je jedním ze strůjců restartu dejvického klubu.

Naplno to ukázal v posledním zápase na půdě Karviné, kde Dukla vyhrála 2:0 a deník Sport jej s vysokou známkou 8 zaslouženě označil za nejlepšího muže zápasu. Devadesátiprocentní úspěšnost přihrávek hovoří za vše. „Byl klidný v kombinaci, díky tomu se na nás soupeř vůbec nedostal,“ popisuje kouč Roman Skuhravý.

Mladý talent, jehož vzorem je slávistický stoper Simon Deli, přišel do Prahy už téměř před rokem z druhé finské ligy, ale až právě pod novým koučem dostává výraznější šanci. Ve čtyřech zápasech figuroval třikrát v základní sestavě a ukázal, že se s ním musí počítat.

Fuč je fyzický defi cit, který Doumbia na jaře doháněl, i zdravotní problémy. Rázem má poslední tým ligové tabulky ve svém středu ladného fotbalistu, který díky své herní inteligenci vypadá, že míče přitahuje. „Na Afričana je na tom i velice dobře takticky,“ míní trenér.

Příznačná byla situace v neděli, kdy chlapík s šestkou na dresu nejdříve zastavil nebezpečný brejk Karvinských u vlastní šestnáctky, aby o chvíli později na druhé straně po rychlém kontru hostů orazítkoval tyč Berkovcovy brány. Vše záležitost perfektního načtení situace a obrovského akčního rádia. „V mých očích má neskutečný potenciál. Neskutečný!“ zdůrazňuje Skuhravý.

Ze všech tří v úvodu zmíněných Afričanů má Doumbia stylem hry nejblíže k Liberijci Oscarovi. Robustní postavou ani extravagantními výstřelky neoplývá, zato balon jej poslouchá dokonale. „V tréninku vidím nadstandardního hráče, který má fantastický první dotyk. A souboje? Dumbi při nich vypadá elegantně, protože je velmi chytrý,“ vysvětluje kouč.

Výška (175 cm) a svaly (66 kg)? Netřeba. V Karviné vyhrál v klíčovém prostoru 65 procent soubojů, což vůbec není špatná bilance. Teď jde o to, aby Doumbia udržel nastavenou laťku i v nelehké situaci, ve které se jeho zaměstnavatel nachází. Dukla už si nemůže dovolit další sérii porážek, o to větší je tlak na samotné hráče.

Podle Skuhravého to však zrovna obdivovatele anglické Premier League nijak nerozhodí. „Každý další zápas mu hrozně moc pomůže, protože jeho výkonnost stoupá týden co týden. Ale doufám, že na sobě bude chtít pracovat ještě víc, protože Dukla v něm má velmi zajímavý materiál.“

4 DŮVODY, PROČ SE DUKLA NADECHLA

1) Zářijová revoluce

Po rekordních sedmi kolech bez bodu na Julisce bouchli do stolu. Trenéra Pavla Drska vystřídal Roman Skuhravý, jenž do spícího týmu napumpoval energii a ve čtyřech bitvách s ním uhrál sedm bodů. Nejde jen o kouče, trefou bylo i angažování stoperů Jána Ďurici a Nikoly Raspopoviče. 

2) Zpevněná obrana

Zoufalá defenziva byla pro Duklu největší slabinou, kterou si přenesla z minulé sezony: během prvních sedmi kol schytala 19 gólů. Po nástupu kouče Skuhravého inkasovala Dukla jen dvakrát a ve dvou zápasech udržela nulu. O nových stoperech už byla řeč, obrana je s nimi daleko jistější. 

3) Progres jednotlivců

Vzestupu záložníka Mohameda Doumbii se věnuje hlavní text této strany, takže pojďme plynule k dalším. Martin Chlumecký se na levém kraji obrany zbavil pověsti plašana, jenž si dal v lize tři vlastní góly. Přesun pomohl i Michalu Bezpalcovi, ve středové řadě je platnější víc než na stoperu. 

4) Variabilní rozestavení

Skuhravý vychází z klubové klasiky 4 – 3 – 3, ale rozestavení se v průběhu zápasu pružně mění a Dukla se složitěji brání. Bek Branislav Miloševič z pravého kraje vyráží dopředu, Bezpalec se zasouvá až mezi stopery… Přechod na své oblíbené 3 – 5 – 2 Skuhravý zkusí nejdřív v zimní pauze. 

SESTŘIH: Karviná - Dukla 0:2. Pražané podruhé slaví, parádně se trefil Ďurica
Video se připravuje ...

Karviná - Dukla: Na konci velké šance Dukly trefil Doumbia jen tyč
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud