1. listopadu 2018 • 22:20

Slavia otevřela muzeum, k vidění i dres Ronalda. Splněný sen, jásá Tvrdík

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Slavia Praha v předvečer 126. výročí klubu slavnostně otevřela své muzeum. Expozice je umístěna ve dvou patrech stadionu v Edenu a obsahuje více než 1000 exponátů od založení v roce 1892 až po současnost. V muzeu návštěvníci najdou vedle slávistických artefaktů třeba i podepsaný dres nynějšího nejlepšího fotbalisty světa Cristiana Ronalda, portugalské hvězdy Juventusu Turín.



"Muzeum je dle mého názoru splněním snu řady generací. Nesmírně si vážím, že ho otevíráme v době, kdy je Slavia ve výborné kondici. Muzeum nemohlo být otevřeno v lepší době," řekl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík při otevření muzea, na které dorazila řada legend klubu, například Jan Lála. Přišel i wimbledonský vítěz a dlouholetý slávista Jan Kodeš.

Projekt muzea navrhl a následně realizoval Michal Starý, vnuk klubové legendy Jennyho Starého. "Nešlo o peníze, ale o to shromáždit přes tisíc exponátů. Věřím, že další trofeje budou přibývat. Přípravám a realizaci muzea jsme věnovali tři roky. Klub s obrovskou tradicí jako Slavia si takové muzeum zaslouží," dodal Tvrdík.

Muzeum má rozlohu přes 1200 metrů čtverečních. Návštěvníci si mohou prohlédnout třeba dres slavného brankáře Františka Pláničky z mistrovství světa v roce 1934, kdy Československo získalo stříbrné medaile. Vystaven je i míč ze zápasu Brazílie - Československo podepsaný legendárním Pelém ze sbírky bývalého gólmana Slavie Břetislava Dolejšího nebo dres Františka Veselého z vítězného mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradu.

Na konci listopadu čekejte velký milník, říká Tvrdík. Chystá nové slávistické centrum
Video se připravuje ...

Jeden z panelů je věnován derby zápasům se Spartou. "Plánujeme výměnný program s velkými evropskými kluby. Oslovili jsme třeba Juventus, aby nám zapůjčil Zlatý míč Pavla Nedvěda. Jeho dres, stejně jako Ronalda , už tady máme," uvedl Tvrdík.

Ve spodní části muzea je rozmístěno 29 velkých obrazovek, na kterých běží záběry ze slavných zápasů Slavie. Vedle fotbalových artefaktů expozice obsahuje i exponáty z jiných sportů - například tenisové rakety wimbledonských vítězů Kodeše a Petry Kvitové či tretry Zuzany Hejnové , v nichž získala zlato na atletickém mistrovství světa.

Muzeum bude nyní ve zkušebním provozu a od prosince se otevře pro veřejnost. "Otevíráme nejen muzeum, ale i stadion a klub. Návštěvníci se budou moci podívat k trávníku hlavní plochy stadionu nebo do šatny hostů," dodal Tvrdík.

Překážkářka Zuzana Hejnová si prohlíží exponáty v muzeu fotbalové Slavie Praha
Překážkářka Zuzana Hejnová si prohlíží exponáty v muzeu fotbalové Slavie Praha

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud