Jan Podroužek
Premium
31. ledna 2019 • 05:00

Nový velký hráč. Nezmara poslouchají vlivní, Slavii prý usmířil s Berbrem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sice nepředělá vodu na víno, ale umí něco užitečnějšího: pohnout myslí mužů, kteří drží kasu. Jan Nezmar, sportovní ředitel Slavie, je jedním z těch, kteří stojí za strmým vzestupem tradičního klubu, přičemž svou moc umí uplatnit ve vztahu k nejvýše postavené osobě červenobílých – k Jaroslavu Tvrdíkovi. „Je chytrý, dokáže skvěle argumentovat a přizpůsobit se standardům klubu, v němž pracuje,“ shodují se jednohlasně lidé z jeho okolí.



Jeho manažerská kariéra imponovala vlivným mužům v českém fotbale ještě dřív, než se v prosinci 2017 překulil ze Slovanu Liberec do Slavie. Svá rozhodnutí důkladně promýšlí, je vzdělaný, a přesně ví, co chce, říká se o Janu Nezmarovi, jenž má stát i za „narovnáním“ dříve napjatých vztahů mezi šéfem, „sešívaných“ a druhým místopředsedou FAČR Romanem Berbrem .

„Pan Nezmar je velmi schopný fotbalový odborník, vytvořil program na sledování hráčů. Ten nám chybí, ve Slavii ho nemáme a já jsem se s ním chtěl seznámit. Zajímá mě spousta věcí, hlavně ty, ve kterých máme nějaký dluh a chceme se posunout,“ vyprávěl v dubnu 2016 Jiří Šimáně o schůzce s Nezmarem, tedy v době, kdy zkušený obchodník už postupně opouštěl pozici ve vedení klubu.

Zároveň se však říkalo, že měl v hlavě upředený plán, jak libereckého funkcionáře v létě dovléct do Edenu, přičemž by patrně shodil tehdejší sportovní úsek vedený ředitelem Josefem Jinochem a trenérem Dušanem Uhrinem mladším.

Podobný nápad měli i na fotbalovém svazu. „Nezmar, Grygera, Rosický ,“ probíral se známými jmény někdejší ředitel Sportovně-technického úseku FAČR Michal Prokeš, přičemž Nezmar byl na jeho seznamu nejvýš.

„Kdybych zjistil, že je volný, naložím ho do auta a přivezu na Strahov,“ říkával Prokeš s lehkým náznakem únosu. Tak dobrou pozici si Nezmar vydobyl od prosince 2012, kdy načal ve Slovanu po konci hráčské kariéry tu „kancelářskou“.

Uvedl se celkem rychlým vyhazovem trenéra Jaroslava Šilhavého, který před koncem sezony 2012/2013 podepsal smlouvu s Jabloncem. To je důležitý moment. Tenkrát totiž nešlo o jeho rozhodnutí, musel zkrátka vykonat vůli majitele Slovanu Ludvíka Karla. Karla zákulisní zpráva o dohodě mezi Miroslavem Peltou a Jaroslavem Šilhavým tak vytočila, že nechtěl „svého“ trenéra na stadionu U Nisy vidět už ani minutu.

„Honza Nezmar umí přesvědčovat lidi kolem sebe i své nadřízené, tenkrát si ale Ludvík Karl nechával pořád velký prostor. Když jsme spolu mluvili o hráčích, o jejich smlouvách a podobně, někdy mi Honza odpověděl:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud