11. dubna 2019 • 16:37

Za urážky Straky zaplatí Slavia 100 tisíc. Zavření kotle odvrátilo pokání

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace potrestala Slavii Praha za urážlivé pokřiky fanoušků ve čtvrtfinále domácího poháru na adresu karvinského trenéra Františka Straky podmínečným uzavřením severní tribuny na dvě soutěžní utkání se zkušební lhůtou na dva měsíce a pokutou 100 tisíc korun. Komise nesáhla k nepodmíněnému trestu hlavně kvůli postoji vedení klubu, které se za vulgarity příznivců omluvilo a vyhlásilo také nulovou toleranci výtržnostem na stadionu.



Karvinský trenér Straka, který v sezoně 2011/12 vedl v deseti ligových zápasech Slavii, přestože se předtím opakovaně označil za sparťanského srdcaře, se minulý týden při návratu do Edenu stal terčem řady nadávek. Domácí fanoušci ale vulgárně uráželi i jeho rodinu a v jednom pokřiku skandovali i o zabíjení trenérových dětí.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík se kouči omluvil. Zároveň vyhlásil nulou toleranci výtržnostem příznivců, kteří za chování pykají i v evropských pohárech. Kvůli vhazování předmětů na trávník, urážení představitelů UEFA a používání pyrotechniky je uzavřena část "kotle" při dnešním úvodním čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea.

"Na fotbalových tribunách v Česku by se neměla vzývat ničí smrt a příznivci by neměli, ani z hloupé legrace, skandovat nic o zabíjení dětí. Pokud se tak stane ještě jednou, nebude taková tribuna jedno či více utkání skandovat nic, protože bude zavřená. Nebudeme z toho mít radost, ale jiné cesty není," uvedl v komuniké předseda disciplinárky Richard Baček.

Slávističtí fanoušci se nevhodně projevovali i v posledním ligovém utkání s Libercem, kdy naráželi na vietnamský původ hostujícího gólmana Filipa Nguyena. Zkušební doba podmínky platí až do konce této sezony. Červenobílí hned v neděli přivítají v tradičně vyhroceném utkání největšího rivala Spartu a derby je pak bude v Edenu ještě čekat v nadstavbě a také 24. dubna v semifinále domácího poháru.

Disciplinárka uvažovala i o nepodmíněném uzavření sektoru. "K podmíněnému trestu jsme nakonec přistoupili proto, že u tribuny Sever se jedná o první podobný prohřešek po dlouhé době. V případě pyrotechniky (podzim 2017) a rvačky s pořadateli (podzim 2018) obdobné podmíněné tresty zafungovaly jako prevence. Chtěli bychom tímto vydat jasný signál, že pokud teď v průběhu dvou měsíců dojde k podobnému disciplinárnímu přečinu způsobenému tribunou Sever, bude trest proměněn na nepodmíněný a bude přidán trest další," uvedl Baček.

K podmíněnému trestu pomohl i vstřícný postoj vedení Slavie. "Opatření přijatá klubem, dohoda s fanouškovskými sdruženími a účast vedení klubu na disciplinárce vedly ke změně z nepodmíněného trestu na podmíněný. Teď je to již na tribuně Sever," uvedl na twitteru Tvrdík.

Disciplinární komise také potrestala Olomouc pokutou 15 tisíc korun za to, že fanoušci při domácím zápase 26. ligového kola se Zlínem použili pyrotechniku.

Útočník Dukly Jan Holenda dostal dvouzápasový trest za červenou kartu, kterou dostal v sobotním utkání 27. ligového kola se Slavií za úder loktem Alexi Královi. Holenda byl na Julisce vyloučen až po intervenci videorozhodčího.

V nejvyšší soutěži si kvůli čtyřem žlutým kartám v ročníku jednou nezahrají zlínský Josef Hnaníček, teplický Alois Hyčka a Marek Havlík ze Slovácka.

Sarri o Slavii: Je to nebezpečný tým, když vstřelil Seville šest gólů
Video se připravuje ...
Chelsea dorazila do Prahy! Podívejte se na přílet Hazarda a spol.
Video se připravuje ...
Chelsea bere Slavii vážně, říká britský novinář. Skončí v klubu Sarri? A ztrácí Abramovič zájem?
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video
Hrozby Chelsea v Edenu: Nejdražší gólman nebo snajpr pro Evropskou ligu Giroud
Video se připravuje ...
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud