Michal Kvasnica
11. července 2019 • 20:59

Z kudrlinek do kontaktu. Trenér Látal učí Olomouc nový herní styl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

O den dříve oproti původnímu plánu se z rakouského soustředění vrátila domů olomoucká Sigma. Důvody?  Hodně práce a – vzhledem k dlouhému přejezdu z Kaprunu a sobotnímu zápasu v Plzni – málo času.  Pod vedením trenéra Radoslava Látala si hráči zvykají na nové herní prvky, které v jejich projevu prozatím drhnou. Změna stylu po téměř čtyřletém působení kouče Václava Jílka totiž chvíli potrvá. Největší novinky: apel na kondici, agresivitu a jednoduchost.



Velký kondiční objem, tvrdé dvoufázové jednotky, fitness trenér a kontrola fyzických dat prostřednictvím GPS přímo během tréninku. To je jen malý výčet změn v olomoucké přípravě pod novým trenérem Radoslavem Látalem, který se i díky těmto novinkám snaží naroubovat do hráčů svůj fotbal. Agresivní, kontaktní a přímočarý.

Záblesky těchto aspektů šly u Sigmy v přípravě vidět, herní kvalita však stále kolísá. Látal ale zůstává klidný, před rokem v Trnavě zažil totožnou situaci. Vzhledem k apelu na kondici byla i tehdy příprava výkonnostně rozpačitá, nicméně o pár týdnů později si už Spartak díky famózní jízdě v předkolech užíval základní skupinu Evropské ligy.

„Po kondiční stránce jsme na ligu dobře nachystaní,“ zmiňuje kouč jako první svou prioritu. Sami hráči „off record“ přiznávají, že tvrdší dávky už potřebovali. Ani při nejtěžším úvodním bloku neremcali. Zvýšit objem, ze kterého budou během dlouhého podzimu čerpat, brali jako nutnost. A taky jako něco, co jim loni v závěru ročníku chybělo. „Čeká nás těžký začátek, ale jsme nachystaní a budeme bojovat,“ připomíná Látal ostrý start na půdě Plzně.

Zástupci Viktorie včetně generálního manažera Adolfa Šádka či trenéra Pavla Vrby přijeli Olomouc ve čtvrtek do Kaprunu okouknout při utkání s německým Karlsruhe (1:1), signifikantní herní rysy, stejně jako velké změny však zatím nenašli. Jistá je náhrada za Lukáše Kalvacha, kterou bude Slovák Lukáš Greššák. Druhá posila Milan Kerbr se bude zřejmě do sestavy začleňovat postupně.

Ani jeden duel v Rakousku nedokázali Hanáci vyhrát i proto, že se proti nim kopaly tři penalty. Byť některé z nich byly minimálně velmi přísné až sporné, svědčí to i o tom, že „nová Sigma“ by měla být soubojovější.

Lze to vypozorovat nejen z naštvaných reakcí realizačního týmu během zápasu, kdy bek nechá odcentrovat protihráče, ale i ze samotných tréninků. „Blíž! Dostup ho, musí tam být kontakt!“ znějí nejčastější Látalovy pokyny. „To je ono, Pilka, úplně stačí rozhodit ho ramenem,“ směřuje chvála například k agilnímu Václavu Pilařovi , jenž je konečně fit a dere se do základu.

Zdravotní problémy naopak sužují další křídelníky: Tomáš Zahradníček odstoupil ze čtvrtečního utkání po dvaceti minutách a je mimo, Šimon Falta po sobotní generálce s Mouscronem (0:2) ledoval kotníky. S Belgičany nehrál ani stoper Vít Beneš a Jan Štěrba střídal kvůli tržné ráně.

Negativem je rovněž zranění gólmana Miloše Buchty, který zůstal doma se zlomeným prstem na ruce a připravoval se individuálně, podobně jako Martin Hála. O pozici jedničky nyní bojují Michal Reichl s Alešem Mandousem, podle informací deníku Sport má aktuálně blíže do brány prvně jmenovaný. Paradoxní je, že ještě v minulém týdnu byl Reichl jednou nohou na hostování.

Pravděpodobná sestava Sigmy pro úvod sezony Pravděpodobná sestava Sigmy pro úvod sezonyFoto Sport

Vše o Sigmě Olomouc čtěte zde>>>

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud