Jakub Dvořák
18. srpna 2019 • 10:12

Z náhradníka je největší jistota Sparty. Jak Nitu vidí spoluhráči a kouč Jílek?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Minulý ročník FORTUNA:LIGY končil na lavičce. Přednost dostával jeho konkurent Milan Heča. Od nové sezony ale sparťanskému brankovišti opět vládne Florin Nita. Rumunský gólman je jednou z největších jistot Letenských na startu nové sezony. Potvrdil to i v odvetě s Trabzonsporem, kde tureckému celku zneškodnil penaltu a minimálně další čtyři gólové šance.



Zřejmě nikdy jej trenéři nebudou moct využít po vzoru Manuela Neuera jako třetího stopera, který pomůže s rozehrávkou. Kopací technika u rodáka z Bukurešti pokulhává. Jakmile se ale Florin Nita ocitne v brankovišti, mění se v monstrum, které dostává soupeře do deprese. Jeho mrštné skoky připomínají spíš šelmu při lovu, než zákroky fotbalového brankáře.

Názorně to předvedl v odvetě 3. předkola Evropské ligy proti Trabzonsporu, kde sice Pražané prohráli 1:2, ale nebýt rumunského přízraku, mohli odjíždět domů i s ostudným výsledkem 1:7. „Všichni víme, že Florin je na čáře fantastický. V těžkých chvílích nás umí podržet, nešlo o první takový zápas. Druhý gól už chytit nemohl,“ chválil o 15 let staršího spoluhráče sparťanský zelenáč Adam Hložek. „Je pro nás velkým hnacím motorem. Už nás několikrát podržel,“ přitakával Michal Sáček. „Jen jsem dělal svoji práci,“ okomentoval svůj skvělý výkon pro Sparta TV Nita, který si od deníku Sport vysloužil nadprůměrnou známku devět.

Zřejmě největší dojem udělal ve 24. minutě, kdy si Ömür naběhl na centr od Pereiry a prudkou hlavičku směroval do branky. Jenže Nita se vymrštil a gól mu sebral. Turecký záložník se snažil ještě udeřit z dorážky, ale Nita se dokázal dalším skokem dostat i po druhé střele.

„Pro obránce je super, když má za sebou někoho, jako je Florin. Dodává týmu jistotu a klid pro práci. Věřím, že mu pomůžeme a nebude mít těch zákroků už tolik,“ vyzdvihla Nitu i poslední letní posila Dávid Hancko, který naskočil po hodině hry místo zraněného Costy a utkání dohrával na pozici stopera.

Jenže ne vždy je vše kolem bývalého brankáře FCSB růžové. Během jara přišel o místo v základu a do branky šel Milan Heča, který mu kryl záda. V létě se však Sparty ujal Václav Jílek a jelo se nanovo. Velké pravomoci v otázce brankařů dostal Mario Galinovič, který po odchodu Daniela Zítky sám připravuje gólmany. Verdikt po letní přípravě? Jedničkou se stal opět mrštný Rumun.

„Florin na mě působí tak, že je malinko před Milanem Hečou. Jeho rychlost, postřeh a kvalita gólmanského umění jsou u něj na vysoké úrovni,“ uvedl Jílek.

Nita v aktuální sezoně pomohl Letenským v zápasech v Českých Budějovicích, s Příbramí i ve dvou zápasech při neúspěšné misi v předkole Evropské ligy. V neděli jeho reflexy prověří Smola a spol.

Fantastický Nita čaroval, ale Sparta v Turecku padla. Evropa je znovu pryč
Video se připravuje ...

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Na konci poločasu Florin Nita zneškodnil penaltu Zemanovi
Na konci poločasu Florin Nita zneškodnil penaltu Zemanovi

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud