Jan Vacek
24. února 2020 • 05:00

Křídla bez efektivity, bídné standardky. Co ukázal další zápas Sparty?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Sparta prohrála v lize potřetí v řadě, tentokrát v Olomouci 0:1Sparta prohrála v lize potřetí v řadě, tentokrát v Olomouci 0:1FOTO: Pavel Mazáč / Sport

    Druhý jarní zápas, druhá porážka. A opět bez vstřelené branky. Sparta se sice herně oproti prvnímu utkání s Libercem zlepšila, v Olomouci (0:1) přesto nechala všechny body. Především proto, že předvedla absolutní mizérii v koncovce a nedokázala využít celou řadu standardních situací. Co všechno nedělní utkání Letenských ukázalo?

  • Efektní křídla bez efektivity

    Dopředu bylo jasné, že Václav Kotal bude sázet na přímočaré a rychlostně vybavené křídelní hráče. Do akce tak šlo duo Srdjan Plavšič, David Moberg Karlsson. Na oba se v Olomouci moc hezky koukalo. Srb i Švéd větrali defenzivu soupeře, krajní obránce Sigmy několikrát krásně vymíchali. Potřebná nadstavba v podobě přesné předfinální fáze ale zoufale chyběla. Balony ze stran totiž neomylně mířily k nohám olomouckých obránců, jako by měly kopačky oseté diamanty. Plavšič s Karlssonem měli shodně po jedné tutovce, oba ale selhali. „Kdyby dali gól, byl bych úplně spokojený,“ prohodil kouč Sparty Václav Kotal.

    Sparťan Srdjan Plavšič uniká olomoucké obraně Sparťan Srdjan Plavšič uniká olomoucké obraněFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Žalostná produktivita

    Pokud bychom se chtěli podívat, kdy Sparta naposledy dala gól, museli bychom jít zpátky v čase až do začátku prosince a utkání s Mladou Boleslaví (5:2). Od té doby se Letenští neprosadili ve třech duelech v řadě. Oproti úvodnímu jarnímu střetu se Slovanem měli tentokrát šancí spoustu. Plavšič, Karlsson ani Adam Hložek ale jasné příležitosti neproměnili, Pražané si nedokázali pomoci ani ze standardních situací. Jen rohů zahrávali devět, ale nic z toho. „To mě mrzí nejvíc. Na přípravě jsem přitom hráčům pouštěl utkání Dortmundu a zdůrazňoval jim, že nejvíc branek padá po standardkách a propadlých balonech,“ upozornil Kotal.

    SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:0. Nepovedený Kotalův debut, Letenští znovu prohráli
    Video se připravuje ...

  • Chytil, kluk do války

    Ve dvaceti letech odehrál svůj zřejmě nejdůležitější duel v kariéře. A taky nejlepší. Olomoucký mladík Mojmír Chytil jediným gólem rozhodl nedělní bitvu. Svou prací a houževnatostí dělal obráncům Sparty obrovské problémy. Odstavit ho od míče byl téměř nadlidský úkol. „Mojmír měl výbornou přípravu. V Turecku dal nějaké góly proti těžkým soupeřům, bylo vidět, že má velice dobrou formu. Z tribuny ani nejde vidět, jak je rychlý. Možná vypadá jako kolohnát, ale není to tak,“ pochválil svého svěřence trenér Radoslav Látal. Sigmě se dost možná obrušuje zářivý diamant.

    Olomouc - Sparta: Chytil přetlačil Hložka a dostal míč do sítě! 1:0 pro Sigmu
    Video se připravuje ...

  • Dočkal a Kanga spolu, ovšem nevýrazní

    Něco tomu chybí. Na snové představení, které předvedli Guélor Kanga s Bořkem Dočkalem loni na jaře proti Viktorii Plzeň (4:0), zatím nejsou schopní navázat. V Olomouci spolu nastoupili ve středu pole, vyprodukovali ale spoustu nepřesností. Nedařily se jim především dlouhé diagonální přihrávky, často chybovali. Přesnější byl Kanga, který několikrát dokázal hru kolmicí zrychlit. Dočkal se hodně hledal, po dlouhém zranění očividně není v optimálním rozpoložení. „Myslím, že podali dobrý výkon. Mám ale výhrady k jejich postavení při zakládání útočných akcí,“ prohlásil Kotal.

    Nespokojený kapitán Sparty Bořek Dočkal během zápasu s Olomoucí Nespokojený kapitán Sparty Bořek Dočkal během zápasu s OlomoucíFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Levý bek? Pro Spartu problém

    Martin Frýdek stál pro čtyři žluté karty, do akce proto na levém kraji defenzivní linie Sparty naskočil Matěj Hanousek. Hlavně v prvním poločase ho ale svázala značná nervozita. Vyhlášeného poctivce neposlouchal balon, kupil nepřesnosti v kombinaci. Na jeho bedra jde částečně i inkasovaná branka, při defenzivním zákroku totiž trefil míč tak špatně, že ho zbytečně nasměroval na rohový kop. „Hanousek mohl být nervózní, dlouho nehrál. Někomu se daří více, někomu méně,“ konstatoval Kotal.

    Sparťan Matěj Hanousek odehrává míč před dotírajícím Lukášem Greššákem z Olomouce Sparťan Matěj Hanousek odehrává míč před dotírajícím Lukášem Greššákem z OlomouceFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud