Jakub Dvořák
29. května 2020 • 14:00

Nový brankář Sparty Holec? Guľa ho nechtěl, zaujal Arsenal i v USA

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká žilinská loupež za bílého dne pokračuje. Poté, co dva bývalé hráče klubu zadarmo získala plzeňská Viktoria, se o jednoho z nich posílila i pražská Sparta. Ve čtvrtek podepsala tříletou smlouvu s Dominikem Holcem, jedním z nejlepších brankářů současného ročníku slovenské Fortuna ligy.



To jméno je pro české fanoušky známe. Brankář Holec? No jasně, České Budějovice a Bohemians. Nyní však do FORTUNA:LIGY přichází syn někdejšího slovenského gólmana - pětadvacetiletého Dominika podepsala jako volného hráče pražská Sparta.

„Jsem velmi šťastný, je to pro mě další posun v kariéře,“ usmívala se bývalá jednička „šošonů“, kterou experti chválí za výborný reflex a především kvalitní hru nohou.

Jenže v Žilině se v březnu rozdávaly hromadné výpovědi. Stejně jako na nyní již plzeňské Miroslava Káčera a Filipa Kašu, došlo i na rodáka z Českých Budějovic. Smutnit však dlouho nemusel. Podle hráčova manažera Juraje Vengloše se vyptávaly kluby ze Španělska, Belgie, Dánska či Polska. Za vlády trenéra Unaie Emeryho jej měl dokonce skautovat londýnský Arsenal a interes projevila i Minnesota ze zámořské MLS. Nakonec vyhrála Sparta. I kvůli velkému Holcově přání zamířit na Letnou.

„Sparta je pojem v celém světě. Na každém kroku je vidět, jaký je to obrovský klub – na infrastruktuře, fungování, přístupu zástupců klubu. Když vám zavolá Tomáš Rosický, že vás chce, úplně z toho mrazí,“ pokračoval mladý brankář.

Brankář Dominik Holec je novou posilou Sparty
Brankář Dominik Holec je novou posilou Sparty

Poslední dvě sezony stabilně nastupoval v základní sestavě Žiliny a patřil jednoznačně k oporám. Ve dvaadvaceti zápasech vychytal jedenáct čistých kont a byl řazen společně s Dominikem Greifem ze Slovanu Bratislava mezi dva nejlepší gólmany na Slovensku.

Ne vždy to tak platilo. Například pod Adrianem Guľou šanci v Žilině nedostal. Současný kouč Plzně dával přednost zkušenému Miloši Volešákovi či Aleši Mandousovi a Holec putoval po hostováních. Jakmile se Guľa odebral ke slovenské jednadvacítce, začalo se blýskat na lepší časy. Holec se stal jedničkou a vypracoval se mezi největší opory klubu.

„Dominik má velký podíl na tom, že Žilina byla před přerušením soutěží druhá v tabulce slovenské ligy s druhým nejnižším počtem inkasovaných gólů. V poslední sezoně měl druhý nejvyšší počet úspěšných zákroků ze všech brankářů v tamní lize. Žilina přitom hraje hodně ofenzivním stylem,“ zdůvodnil Holcův příchod sportovní ředitel Pražanů Tomáš Rosický.

Angažování slovenského brankáře, kterého v listopadu poprvé do reprezentace povolal trenér Pavel Hapal, není nahodilé. Jak deník Sport již před pár týdny informoval, po sezoně by mohl Letnou opustit Florin Nita. Současná dvojka rudých není spokojena se svou pozicí, kdy od začátku září prakticky jen kryje záda Milanu Hečovi. „Florin je ve fázi kariéry, kdy chce především chytat. Pokud vycítí, že se na jeho současné roli nic nemění, určitě se případnému odchodu bránit nebude,“ uvedl zdroj blízký letenskému klubu.

Sparta je už s předstihem na tento scénář připravena.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

LIGA NARUBY JE ZPĚT: Drobný jako Higuita, Kotal bručel pod rouškou
Video se připravuje ...

TOP góly 25. kola: Holíkův volej nebo Kalvachova jedovka
Video se připravuje ...

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Poradí si Slavia s neoblíbeným Jabloncem? Co Sparta v Karviné?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud