14. srpna 2020 • 16:30

Svoboda mluvil s Prymulou. Snížení karantény na 10 dní? Snad příští týden

Autor: jam, jp
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snížení povinné karantény pro kluby při výskytu pozitivního případu na COVID-19 ze čtrnácti dní na deset? Definitivně odklepnuto to ještě není, ale jednání jdou podle informací deníku Sport dobrým směrem a příští týden by mohla být tahle změna posvěcena.



I na tohle téma spolu měli hovořit šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda a Roman Prymula, epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Nesešli se, jak bylo původně plánováno, mluvili spolu po telefonu. Výsledek jejich rozhovoru? „Počkejte na pondělí,“ zůstal tajemný Svoboda. „Jednání má být v pondělí,“ byl strohý také Prymula.

Řeší se hlavně karanténní opatření. Současný stav, kdy se v týmu objeví jeden pozitivní případ na koronavir a všichni pak mažou do čtrnácti denní karantény, je neudržitelný. Proto se jedná o zkrácení povinné izolace na deset dní. „Jsem připraven to podpořit. Bavíme se o karanténě pro bezpříznakové kontakty pozitivně testovaného jedince,“ poznamenal Prymula už ve čtvrtek pro Seznam Zprávy.

Slavia vyhrála i druhý zápas v letní přípravě
Slavia vyhrála i druhý zápas v letní přípravě

Podle informací Sportu spěje rokování k dohodě, k této změně by mělo dojít. Definitivně potvrzena by měla být příští týden, ideálně ještě před pátečním startem nového ročníku FORTUNA:LIGY. Ke snížení počtu dní v povinné karanténě má být vláda nakloněna, vrcholní politici si prý uvědomují, že by české kluby mohly mít problémy v evropských pohárech, pokud by platila současná nařízení. Jednání budou pokračovat v pondělí, kdy se sejde Rada pro zdravotní rizika. Změna by samozřejmě neplatila jen pro fotbal, ale i pro ostatní profesionální sporty.

Ostatně dva nejmocnější kolektivní sporty – fotbal a hokej – včera oficiálně spojily své síly. LFA s Asociací profesionálních klubů ledního hokeje vydaly společné prohlášení, že budou při řešení současné krize postupovat společně.

„Není nač čekat, potřebujeme spojit síly. Se státními organizacemi jsme v kontaktu od samého počátku koronavirové krize. Problémy, které nás tíží, jsou ale společné pro všechny, kdo řídí profesionální ligové soutěže. Potřebujeme postupně dostat diváky zpátky na stadiony, s čímž souvisejí stále rostoucí propady příjmů. Současně bychom rádi požádali o úpravu a sjednocení pravidel pro uvalování karantén v profesionálních sportovních kolektivech,“ poznamenal Svoboda.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud